Gemeente Leidschendam-Voorburg


Heien Damplein begint dinsdag 7 juli

6 juli 2009 - Vanaf dinsdagmiddag 7 juli gaan de eerste damwanden voor het nieuwe Damplein de grond in. De damwanden zijn het fundament van de parkeergarage, winkels en woningen die op het Damplein zullen verrijzen.
Vanaf maandag 6 juli worden de enorme stalen damwanden, die soms wel 17 meter lang zijn, op het Damplein afgeleverd. Als één van de voorbereidende werkzaamheden wordt het verkeer sinds een paar weken omgeleid.

Hoewel het nieuwe pand pas in 2011 klaar zal zijn, zijn winkeliers en omwonenden blij dat de vernieuwing van het hart van Leidschendam nu eindelijk echt begint. De bodemprocedure, die nog door de Stichting Behoud Damplein wordt gevoerd bij de Raad van State, staat de werkzaamheden niet in de weg.

Nieuwe fase
Na de starthandeling in april en het uitvoeren van de voorbereidende bouwwerkzaamheden, komt het bouwplan Damplein nu in de realisatiefase. De damwanden die vanaf 7 juli worden geslagen vormen een waterdichte bak, waarna de grond wordt afgegraven; anders zou het opkomende grondwater de bouw onmogelijk maken.
Het nieuwe gebouw bestaat uit een parkeergarage, winkels en woningen in een modern-klassieke stijl.
Gedurende de bouwvak ligt het werk 2 weken stil. Vanaf 10 augustus gaat het heien weer verder. De winkeliers en omwonenden zijn uitgebreid geïnformeerd over de werkzaamheden, wat zij ervan kunnen merken en wat er wordt gedaan om de omgeving te monitoren.

Bodemprocedure loopt gewoon door
Op dit moment loopt er nog een bodemprocedure bij de Raad van State tegen de verleende bouwvergunning. De Raad van State heeft in deze procedure een aantal aanvullende vragen gesteld. De vragen hebben betrekking op de financiële uitvoerbaarheid van het plan: de Raad van State wil meer informatie over de door de Stichting Behoud Damplein opgeworpen vragen over mogelijke staatssteun. Volgens de gemeente is er geen sprake van staatssteun, en is de financiële uitvoerbaarheid van het bouwplan niet in het geding. De gemeente ziet de uitkomsten van de bodemprocedure dan ook met vertrouwen tegemoet. De bouwwerkzaamheden kunnen intussen gewoon doorgaan.