Gemeente Lingewaard


Met behulp van Ontwikkelingsmaatschappij Bemmel CV en onder regie van de gemeente. Binnen het samenwerkingscontract zijn in deze drie wijken
1259 woningen, een basisschool met kinderdagverblijf, een kinderdagverblijf en een kantoor van de Thuiszorg gerealiseerd.


24 Juni werd op feestelijke wijze stil gestaan bij een goede en lange samenwerking van de diverse partijen. Een samenwerking die een prachtig resultaat heeft opgeleverd. Drie schitterende Vinex wijken in Bemmel. Betrokkenen en belanghebbenden hebben die middag een rondrit gemaakt door de drie wijken.

Aan het einde van de rondrit is aan de Dwarsdijk een plaquette onthuld op een voormalig kapelterrein. De plaquette geeft een mooi overzicht van de wijken en een geweldige historische weergave van het gebied. Het is zeker de moeite waard om u te verdiepen in de historie en de archeologie die hoort bij de wijken.

Bijzonder speelterrein
Bij de voorbereidingen van de woonwijk Essenpas zijn archeologen gestuit op restanten van een gebouw. Nader onderzoek maakte duidelijk dat het ging om de funderingen van een kapel. Naast deze restanten werden ook nog 2 skeletten gevonden. Vanwege de aanwezigheid van deze restanten op een plek waar woningen waren gepland is het stedenbouwkundig plan aangepast.

De locatie is aangewezen als speelterrein, maar met een zichtbaar historisch belang is. De kinderen van plan Essenpas zijn daarbij ingeschakeld. Zij hebben hun speelterrein getekend en ontworpen, zich wanend in 1595. Opvallend op het terrein is de kapel zelf. Het middenschip van de kapel is de dubbele schommel en het priesterkoor wordt afgetekend door het klimrek. Kunstwerk en speelplaats vertellen over de bewogen geschiedenis waarin de dijk een sleutelrol speelde.