Gemeente Haaren


Wmo monitor

Regionale Wmo monitor

In het najaar van 2008 ontvingen 2200 inwoners van de gemeente Haaren een vragenlijst in de brievenbus. De vragen op deze lijst hadden te maken met de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Zo werd bijvoorbeeld gevraagd of inwoners prettig wonen in hun buurt, of men hulp nodig heeft in het huishouden en hulp ontvangt en of men vrijwilligerswerk doet.

837 inwoners hebben het vragenformulier ingevuld en teruggestuurd naar de gemeente. In de omliggende gemeenten hebben inwoners een zelfde vragenlijst ingevuld. Het onderzoeksbureau I&O Research heeft alle uitkomsten met elkaar vergeleken en in het rapport "Regionale Wmo-monitor" verwerkt.

Bevindingen

In het rapport is de uitvoering van de Wmo in zeven gemeenten weergegeven. De resultaten voor onze gemeente zijn in vergelijking met de scores van andere gemeenten nog aan de lage kant. Dit is te verklaren in het feit dat de gemeente Haaren pas medio 2008 het Wmo-beleidsplan heeft vastgesteld en na de zomervakantie is gestart met de uitvoering van de actiepunten. Lage scores komen het duidelijkst naar voren bij het aandachtsveld "Ondersteuning vrijwilligers en mantelzorgers", maar ook bij cliëntenondersteuning en de ondersteuning aan bijzondere doelgroepen. Hiervoor worden de komende tijd plannen uitgewerkt. Bij het onderwerp "leefbaarheid" valt op dat Haaren hoog scoort bij sociale samenhang. De investering van de gemeente op dit punt is echter minimaal. Een ander opvallend punt is het groot aantal vrijwilligers in Haaren. Daarop scoort Haaren het hoogst.

De gemeente Haaren scoort minder op het aanbod
opvoedingsondersteuning. Bij het onderwerp "betrekken van bewoners bij de tot stand komen van het Wmo-beleid" scoort Haaren minder dan gemiddeld. Ook dit is te verklaren door het tijdstip waarop de gegevens zijn opgevraagd.

Over twee jaar wordt de monitor opnieuw uitgezet. Een vergelijking met andere gemeenten is dan beter mogelijk. Het rapport staat op de gemeentelijke website www.haaren.nl en is op te vragen bij C. van der. Steen, tel: (0411) 62 73 05 of e-mailadres c.van.der.steen@haaren.nl

Basisbenchmark Wmo 2008

Naast de deelname aan de Regionale Wmo-monitor heeft de gemeente Haaren ook meegedaan aan het onderzoek Basisbenchmark Wmo. De uitkomst van dit onderzoek biedt op hoofdlijnen een Wmo-breed beeld van de uitvoering van de Wmo in deze gemeente. Dit is vastgelegd in een rapportage die door de gemeente tevens te gebruiken is als inhoudelijke verantwoording naar het Rijk. De uitkomsten van de basisbenchmark zijn gestoeld op gegevens 2007-2008 en zijn dus van de periode voordat het Wmo-beleidplan is vastgesteld. Dit verklaart dat de score Wmo-algemeen onder het landelijk gemiddeld zit. De gemeente Haaren scoort beter dan het gemiddelde op het gebied van maatschappelijke participatie, en minder op de gebieden "ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers", "de opvangmogelijkheden voor bijzondere doelgroepen" en "de inzet van de gemeente op leefbaarheid". De gemeente Haaren scoort gemiddeld op de onderdelen: beleidsparticipatie, jeugd, informatie, advies en cliëntondersteuning en het verstrekken van voorzieningen. Een kopie van dit rapport is op te vragen bij C. van der Steen, tel: (0411) 62 73 05 of e-mailadres c.van.der.steen@haaren.nl.

Conclusie

De belangrijkste conclusie uit de beide rapporten is dat de prestatievelden Leefbaarheid, Jeugd en Ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers nog de nodige aandacht verdienen. Dit zijn de drie prestatievelden die, bij de vaststelling van het Wmo-beleidsplan, door de raad zijn aangemerkt om als eersten aan te pakken. Over de wijze hoe wij dat doen houden wij u op de hoogte via de website en publicaties in de Leije.

Terug naar boven