Stadsdeel Amsterdam Centrum


Wat is uw aandeel in de maatschappelijke steunsystemen?

Stadsdeel Centrum wil mensen die in een sociaal isolement zitten ondersteuning geven via het aanbieden van zorg en activiteiten in een samenhangend hulpverleningstraject. Stadsdeel Centrum is daarom op zoek naar (welzijns)organisaties die hieraan een bijdrage kunnen leveren. Als uw organisatie een dergelijk aanbod heeft of kan organiseren kunt u uw offerte tot 1 september 2009 indienen bij stadsdeel Centrum

In Amsterdam zijn er naar schatting circa 10.000 mensen die in een sociaal isolement leven of er in dreigen te raken. Er zijn verschillende redenen waarom mensen in een isolement raken, maar eem gemeenschappelijk kenmerk is dat deze mensen (vrijwel) geen ondersteunend netwerk hebben. De lokale overheid heeft tot taak deze kwetsbare personen en risicogroepen te bereiken en te begeleiden. In dit kader worden zogenaamde maatschappelijk steunsystemen (MSS) ingericht.

Stadsdeel Centrum wil mensen die (nog of weer) zelfstandig wonen, maar door problemen op meerdere terreinen dreigen de controle over hun leven te verliezen ondersteuning bieden.

Wat is een maatschappelijk steunsysteem precies? Een maatschappelijk steunsysteem (MSS) is een netwerk van specifieke hulpverlening en ondersteuning rond een cliënt. Een MSS wordt dus op individueel niveau ingericht. In een MSS kunnen bijvoorbeeld welzijnsinstellingen en organisaties voor maatschappelijke dienstverlening, , huisartsen, ggz en verslavingszorg een rol spelen, samen met betrokken familieleden, buren of andere mensen uit de directe omgeving. Voorbeelden van activiteiten die een rol kunnen spelen in een MSS zijn :

* (hulp bij) thuisadministratie

* dagbesteding (buitenshuis)

* ontmoeting (buitenshuis)

* maatjesprojecten

Veel van deze activiteiten zijn ook beschikbaar voor mensen zonder dat er sprake is van een MSS. Een activiteit is pas onderdeel van een MSS als er een MSS trajectplan voor een cliënt is ontwikkeld en een case manager is benoemd. Het trajectplan wordt ontwikkeld door alle betrokken hulpverlenings)organisaties.

Wij zijn op zoek naar uw activiteitenaanbod
Samen met diverse organisaties en instellingen wil stadsdeel Centrum zorgen voor sociale activiteiten die openstaan voor de MSS doelgroep. Het stadsdeel nodigt u uit om voor deze specifieke doelgroep uw mogelijkheden kenbaar te maken.
Activiteiten dienen nog in 2009 uitgevoerd te worden.

Reageren?
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met stadsdeel Centrum via telefoonnummer 14020 of e-mail. Graag ontvangen wij uw voorstel inclusief begroting voor donderdag 1 september 2009, per e-mail of per post: stadsdeel Centrum, Postbus 202, 1000 AE Amsterdam, ter attentie van het dagelijks bestuur.