Gemeente Rotterdam

Opnieuw heeft de zorgsector in Rotterdam twee belangrijke prijzen in de wacht gesleept.

Volgens Times Higher Educations, een toonaangevend tijdschrift op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, heeft het Erasmus MC het beste 'patiënt gebonden onderzoek' van Europa. Daarnaast ontving het Oogziekenhuis Rotterdam uit handen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg de ZorgVeiligPrijs. Het Oogziekenhuis ontving deze prijs voor het beste initiatief op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid in de Nederlandse zorg. De afgelopen periode ontvingen verschillende Rotterdamse zorginstellingen een aantal belangrijke zorgonderscheidingen. Rotterdam bouwt hiermee gestaag haar positie als zorgstad verder uit.

De Rotterdamse gezondheidszorg is één van de meest waardevolle sectoren voor de stad. Niet alleen vanwege het belang van de sector voor de bevolking, maar ook vanwege de werkgelegenheid en de economische waarde. "Om de zorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden is het noodzakelijk om te werken aan innovatie en ondernemerschap in de zorg. Deze onderscheidingen laten zien dat Rotterdam op de goede weg is met de ambitie dé zorgstad van Nederland te worden," aldus wethouder Hans Vervat (economie). "De erkenning die uit deze prijzen spreekt steunt alle partijen die hier in Rotterdam samen aan werken, van universiteit tot opleidingscentra, van stedenbouwkundigen tot wijkbureaus, van de gemeente tot zorgverzekeraars."

Rotterdamse zorginstellingen in de prijzen
Vorig jaar werd onder meer het Oogzorgnetwerk van het Oogziekenhuis Rotterdam tot Zorgonderneming van het jaar gekozen en de website van het Sint Franciscus Gasthuis tot beste ziekenhuiswebsite van Nederland. Het Oogziekenhuis Rotterdam traint sinds 2008 alle operatieteams in team resource management. Hierbij worden betrokkenen door luchtvaartdeskundigen getraind in het herkennen en erkennen van risico's, de rol van hiërarchie en het werken in teams. De training is opgebouwd uit vier elementen, waaronder een 'flight simulator'-sessie. In hetzelfde jaar won het Maasstad Ziekenhuis de Dick van Bekkum Prijs met het project ééndagsservice chemotherapie.

Ook in 2009 regent het prijzen voor Rotterdamse zorginstellingen:
- De OOGbus, een initiatief van het Oogzorgnetwerk en zorgverzekeraar CZ, wint in januari 2009 de Oogfonds Innovatieprijs.
- Maasstad Ziekenhuis - afdeling dagbehandeling en de verpleegafdeling voor kinderen - ontving van Stichting Kind en Ziekenhuis op dinsdag 7 april 2009 twee smileys voor kindvriendelijkheid.
- Dr. Carlijn Kamphuis - verbonden aan de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC - ontving op 9 april Volksgezondheidsprijs 2008 tijdens het Nederlandse Congres Volksgezondheid 2009 voor haar proefschrift 'Explaining socioeconomic inequalities in health behaviours - the role of environmental factors'.

- Maasstad Ziekenhuis - Klinisch Chemisch Centrum - ontving op 19 april de publieksprijs van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC) voor het project 'Bloedafname aan huis voor oncologische patiënten'.

- Capri Hartrevalidatie werd op 21 april 2009 door Colfield Research uitgeroepen tot winnaar van de Award 2008: de meest klantgerichte serviceorganisatie 2008.

Bouwen aan Rotterdam Zorgstad
Samen met verschillende zorginstellingen in de stad maakt de gemeente Rotterdam zich sterk voor een verdere stimulering van de Rotterdamse gezondheidszorgeconomie. Om Rotterdam tot de meest moderne zorgstad te maken, stimuleert de gemeente allerlei ontwikkelingen. Hiermee speelt de gemeente in op een belangrijk knelpunt voor de toekomst, namelijk de toenemende zorgvraag in combinatie met een afnemende groei van het aantal benodigde arbeidskrachten die deze zorg kunnen leveren. Rotterdam zet in op een gezonde economische zorgsector met een kwalitatief hoogwaardig aanbod, veel bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Belangrijke economische pijler
De zorgeconomie is op dit moment goed voor 17% van de totale werkgelegenheid in Rotterdam, in totaal 55.000 arbeidsplaatsen. Naar schatting ligt de bruto-omzet van de sector in Rotterdam van 2,5 miljard euro per jaar. Daarnaast is het in regio Rijnmond de snelst groeiende economie met een groei tussen 1988 en 2006 van meer dan 50%. Vooral de laatste jaren is de werkgelegenheid in de zorg sterk toegenomen: tussen 2000 en 2006 nam het aantal arbeidsplaatsen met ruim een kwart (27%) toe. De zorg is inmiddels een belangrijke pijler onder de Rotterdamse economie geworden. Met de vergrijzing van Nederland en de groei van het aantal chronisch zieken, stijgt de komende jaren de vraag naar zorg sterk. Rotterdam heeft vanwege haar jonge beroepsbevolking een kansrijk potentieel aan arbeidskrachten voor deze groeiende vraag naar zorg.

Belangrijke thema's in de economische ontwikkeling van de Rotterdamse gezondheidszorg zijn: stimuleren van kennisallianties en kennisvalorisatie, gebiedsontwikkeling voor de
gezondheidszorgeconomie, arbeidsmarkt en scholing en vergroten van zelfredzaamheid door burgers. Het gaat om een integrale aanpak waarbij werkgelegenheid, ondernemerschap, wonen voor koopkrachtige senioren en innovatie in de zorg worden gecombineerd.

Bron: Bestuursdienst, 07-07-2009