Proef met Burgernet succesvol

Proef met Burgernet succesvol
Positief advies over landelijke uitrol

De proef met Burgernet in negen gemeenten is succesvol verlopen. Dankzij de inzet van ruim 26.000 Burgernetdeelnemers zijn verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie. In alle pilotregio's is een intensieve vorm van samenwerking ontstaan tussen politie, gemeente en deelnemende burgers. Op basis van deze positieve bevindingen wordt aan de Ministers van BZK en Justitie het advies uitgebracht Burgernet landelijk in te voeren.

Burgernet is van november 2008 t/m mei 2009 beproefd in Gouda (politieregio Hollands Midden), Delft (politieregio Haaglanden), Ede (politieregio Gelderland Midden), Leeuwarden en Dantumadiel (politieregio Fryslân), Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Nieuwegein (politieregio Utrecht).

Resultaten
Er is een grote bereidheid onder de burgers om deel te nemen aan Burgernet. Het aantal deelnemers overtreft ruim de verwachtingen. Gemiddeld hebben 4,6 % van de inwoners van de aangesloten gemeenten zich als deelnemers aangemeld (de norm was 2,7%). Het aantal afmelders is zeer gering (minder dan 2%). In alle deelnemende gemeenten heeft het inzetten van Burgernet tot aanhoudingen en/of belangrijke informatie voor de opsporing geleid. Het aantal acties in zes maanden bedroeg 192. In bijna 10% van die acties heeft informatie van een Burgernetdeelnemer bijgedragen aan het aanhouden van een verdachte dan wel het opsporen van een vermist persoon. Naast een bijdrage aan directe opsporing heeft Burgernet ook tot informatie voor de opsporing geleid. In totaal is 41% van de acties als succesvol gekenmerkt, wat wil zeggen dat er één of meer reacties van deelnemers zijn ontvangen en/of er sprake is van een opsporingssucces.

De baten van Burgernet liggen daarnaast vooral op de 'zachte' resultaten. De Burgernetdeelnemers willen een actieve bijdrage leveren aan veiligheid en zien dat ook als een eigen verantwoordelijkheid. De tevredenheid over de politie is door de bijdrage aan Burgernet waarneembaar gestegen. Grip op eigen veiligheid en verhogen van de pakkans door de politie zijn en blijven de belangrijkste argumenten voor deelname. Het algemeen oordeel van deelnemers aan Burgernet aan het einde van de proef is buitengewoon positief, 92 % geeft het oordeel 'goed tot zeer goed'.

Advies landelijke invoering
Gelet op de positieve resultaten zal de Stuurgroep Burgernet het advies uitbrengen aan de Ministers van BZK en Justitie om Burgernet (gefaseerd) landelijk in te voeren. Ook is daarbij aandacht gevraagd voor het soortgelijke initiatief voor burgerparticipatie SMS Alert, dat reeds in meerdere gemeenten beschikbaar is. Het advies van de landelijke stuurgroep is om SMS Alert te integreren in Burgernet. Deze integratie moet leiden tot een eenduidig aanbod van diensten door de Nederlandse politie onder de naam Burgernet. De beide ministers besluiten, mede op basis van het advies van de Stuurgroep, VNG, Raad van Hoofdcommissarissen en het Korpsbeheerdersberaad, over de verdere landelijke uitrol.

Noot voor redacties (