Gemeente Uithoorn

Gemeente gaat kunststof inzamelen

7 juli 2009
Vanaf 1 oktober gaat de gemeente kunststof afval apart inzamelen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Hiervoor krijgen de bewoners aparte inzamelzakken die huis-aan-huis worden verspreid.

Kunststof afval kan heel goed hergebruikt worden. Het wordt omgesmolten en is een goede grondstof voor nieuw kunststof. Daarom zijn alle gemeenten in Nederland verplicht om per 1 januari 2010 kunststof verpakkingen te scheiden van het andere afval. Allerlei soorten kunststof wordt ingezameld: van wasmiddelflessen tot huishoudfolie, van tandpastatubes tot boterkuipjes. Bij de start van het gescheiden inzamelen krijgt u hierover uitgebreid voorlichting.

Het afgelopen jaar zijn in verschillende gemeenten proeven gehouden met systemen voor gescheiden inzameling. Daaruit is gebleken dat het inzamelen met speciale plastic zakken het beste werkt. Bij laagbouwwoningen en kleinschalige appartementengebouwen worden de zakken eens per vier weken opgehaald, bij grote appartementencomplexen gebeurt dat eens per week. De plastic zakken worden huis-aan-huis verspreid. Extra zakken kunt u in ieder geval bij het gemeentehuis en het scheidingsdepot ophalen. Uitgezocht wordt of verstrekking van de zakken door supermarkten mogelijk is.

Het met plastic zakken inzamelen van kunststof gebeurt in ieder geval tot 2012. In de tussentijd wordt hard gewerkt aan nieuwe technieken bij de verbrandingsinstallaties. Die nieuwe technieken moeten het mogelijk maken om kunststof van het andere afval te scheiden. Als dat lukt, is het op termijn niet meer nodig om kunststof gescheiden in te zamelen.

^
Website statistieken, LetsStat X9