Politie Utrecht

Persbericht heuvelrug, 12.00 uur

Utrecht, 07-07-2009

Politie waarschuwt voor blanco fietssleutels

VEENENDAAL - Naar aanleiding van verschillende aanhoudingen van fietsendieven waarschuwt de politie voor de diefstal van fietsen door middel van een zogenaamde blanco sleutel. Dit is een loper die op de sloten van meerdere fietsen past. Op deze manier kunnen sloten worden geopend zonder braaksporen achter te laten.

Fietsendieven gebruiken deze blanco sleutel voornamelijk bij fietsen met een slot van het merk AXA (typen 583, SL7 en SL9). Met een blanco sleutel (loper) is een deel van deze oudere slottypes te openen. Aangezien er vermoedelijk meerdere van deze sleutels in omloop zijn, waarschuwt de politie de bezitters van een dergelijk fietsslot de fiets af te sluiten met een extra ketting of bijzetslot of te voorzienvan een nieuw slot. De nieuwe typen sloten van AXA zouden niet kunnen worden geopend met onbewerkte sleutels.

De politie adviseert mensen bovendien meer gebruik te maken van bewaakte fietsenstallingen. Ook doen fietsers er goed aan om hun fiets aan een object te bevestigen met een extra slot.