Senternovem

07-07-2009 | Handreiking 'Identificatie spoedlocaties' gereed

Het ministerie van VROM heeft samen met het bevoegd gezag en in nauw overleg met de werkgroep Aanpak Werkvoorraad van het LIB een Handreiking `Identificatie spoedlocaties' ontwikkeld. Er ligt voor het bevoegd gezag namelijk een enorme opgave om de identificatie van spoedlocaties in een relatief kort tijdbestek te realiseren. Het is praktisch niet uitvoerbaar en onnodig duur om alle potentiële spoedlocaties tot het niveau van Nader Onderzoek te gaan onderzoeken alleen om de spoed te bepalen. De handreiking is een gevolg van de afspraken die zijn gemaakt in het nog te ondertekenen Convenant bodemontwikkelingsbeleid en aanpak spoedlocaties. De handreiking maakt gebruik van de expertise die in circa 20 jaar tijd is opgebouwd.

Status handreiking
De handreiking is bedoeld als hulpmiddel om sneller tot de identificatie van locaties te komen waar zeer waarschijnlijk sprake is van spoed, maar is niet verplichtend. Bij het vaststellen van de spoed helpt de handreiking om een grotere mate van eenduidigheid te creëren. Bevoegde gezagen voeren of een klassiek Nader Onderzoek uit of bepalen de spoed op basis van de handreiking.

WEB en BOOG hebben de handreiking op bestuurlijk niveau geaccordeerd.

Vanwege de verwijzing naar het eerder genoemde concept-convenant is het een eind-concept. Zodra het convenant is getekend, wordt de handreiking definitief gemaakt.