Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Opleveringshandeling van de zwakke schakel Flaauwe Werk

Toespraak | 29-05-2009 | Ouddorp | Staatssecretaris Tineke Huizinga

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Is het u ook wel eens opgevallen hoe helder de Nederlandse kust zich aftekent op satellietbeelden? Van bovenaf gezien lijkt de kust op een keurig afgewerkte rand die licht meanderend de zee scheidt van het land. Die mooie, zanderige kust met z'n oplichtende duinen laten we de komende tijd flink groeien, om ons land te beschermen tegen de stijgende zeepiegel.

Dat is onderdeel van het Nationaal Waterplan dat ik vorig jaar heb gepresenteerd. Daarmee zorgt het kabinet dat ook de volgende generaties ondanks de opwarming van de aarde veilig kunnen leven en werken in ons land. We leggen de lat hoog. Terecht, want het gaat om de bescherming van mensen, het land en z'n inboedel. En het gaat om duurzame veiligheid, met optimale kansen voor de hele leefomgeving.

Op dit moment wordt al op verschillende plekken in het land gewerkt aan het zogenoemde Hoogwaterbeschermingsprogramma. Waterschappen, provincies, gemeenten en de rijksoverheid zetten samen de schouders er onder om voor 2015 alle primaire waterkeringen van Nederland bestand te maken tegen de stijging van de zeespiegel. De Deltacommissie bevestigde vorig jaar nog hoe belangrijk dat is voor een veilige toekomst van ons land. Er wordt gewerkt aan bijna honderd dijken, dammen en duinen.

Het Flaauwe Werk past in dat grotere geheel. In september 2007 heb ik het startsein gegeven voor versterking van deze zeedijk. Met veel genoegen verricht ik straks symbolisch het officiële sluitstuk. Daarmee zijn we weer een stap verder in de goede richting gekomen. De kop van Goeree-Overflakkee is veiliger geworden en ook de natuur en het toerisme zijn er op vooruitgegaan. Het Flaauwe Werk is nu weer bestand tegen waterstanden die volgens de statistieken maar eens in de 4000 jaar voorkomen. Inmiddels kunnen we dus dankzij het werk van de afgelopen tijd spreken van een dijk van een waterkering.

Ik wil het Waterschap Hollandse Delta en alle andere betrokken complimenteren met de manier waarop er gezamenlijk met man en macht is gewerkt om de dijk drie meter hoger en 30 meter breder te maken. Daarmee kunnen we minstens een halve eeuw vooruit. Dat geldt straks ook voor Voorne, waar ik vanochtend de starthandeling heb verricht voor versterking van de kust. Ik heb er zeker na de goede ervaring hier alle vertrouwen in dat het waterschap ook bij de uitvoering daar zal gloriëren.

Dames en heren,
Er is hier in goede samenwerking een grote en belangrijke klus geklaard, met het Waterschap Hollandse Delta voor op de bok. Meneer Geluk, samen met de gemeente Goedereede, de provincie en Rijkswaterstaat heeft u er alles aan gedaan om het landschap in ere te houden en de veiligheid te borgen. Het Flaauwe Werk is klaar voor de toekomst.