Gemeente Kollumerland

PB 27/2009 Advies gemeentelijke organisatie energieneutraal in 2012

Kollum, 6 juli 2009

Vier jonge onderzoekers van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden presenteerden maandag 6 juli 2009 de gemeente Kollumerland c.a. het plan âEen energieneutrale gemeentelijke organisatie in 2012â. Met één windturbine kan het totale energieverbruik van de gemeentelijke gebouwen, de gemeentelijke autoâs en de openbare verlichting duurzaam worden opgewekt.

De gemeente Kollumerland c.a. wil in 2020 een energieneutrale gemeente zijn. Om het goede voorbeeld te geven wil de gemeentelijke organisatie zelf al in 2012 energieneutraal zijn. In opdracht van de gemeente onderzochten Roel Hartmans, Mark Verlaat, Bouke Pieter de Vries en Dick Kapiteyn welke stappen tot 2012 gezet moeten worden.

Afgelopen maandag werd het plan gepresenteerd aan het college. De gemeente kan energie besparen en duurzame energie opwekken. Met de straatverlichting kan de gemeente 8 tot 30 procent energie besparen, afhankelijk welke lamp de gemeente kiest. Voor de gemeentelijk autoâs is het advies deze geleidelijk vervangen door elektrische autoâs. Op het gemeentehuis kunnen 90 zonnepanelen geplaatst worden. Hiermee wordt 40 procent van het energieverbruik opgewekt uit zonlicht.

Met deze maatregelen is de gemeente in 2012 nog niet energieneutraal. De energie die de gemeente verbruikt moet op een duurzame manier worden opgewekt. Hiervoor hebben de vier adviseurs naar verschillende alternatieven gekeken. Zij adviseren de gemeente een windturbine te plaatsen. Alleen dan kan de gemeentelijke organisatie in 2012 energieneutraal zijn.


---

********************************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.