Gerechtshof Arnhem


240 uur werkstraf en voorwaardelijke celstraf voor mishandeling politieagent

Arnhem, 7 juli 2009 â De rechtbank Arnhem heeft een 51-jarige man uit Ede veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor mishandeling van een politieagent. De politieagent heeft zwaar lichamelijk letsel opgelopen. De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake was van opzet gericht op zware mishandeling en spreekt verdachte daarvan vrij.

In de nacht van oud&nieuw 2008-2009 waren brandweer en politie ter plaatse in verband met diverse brandjes. Verdachte heeft geen gehoor gegeven aan de sommatie een vuurkorf te doven maar daarentegen een struik met benzine overgoten en in brand gestoken. De verdachte werd aangehouden maar is gevlucht. Toen hij vervolgens door de verbalisant werd vastgehouden heeft hij met geweld gereageerd.

De feiten waaraan verdachte zich schuldig heeft gemaakt zijn naar het oordeel van de rechtbank zeer ernstig. Het slachtoffer en de andere aanwezige verbalisanten hebben in de uitvoering van hun functie geprobeerd de veiligheid van goederen en personen te waarborgen toen diverse brandjes werden gesticht. Daarnaast wilde de politie de veiligheid in de wijk waarborgen. De rechtbank rekent verdachte zijn handelen zwaar aan.

De rechtbank is echter tevens van oordeel dat gelet op de omstandigheden waarin verdachte verkeert, door het opleggen van een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf (zoals door de officier geëist) ook, en misschien zelfs met name, de kinderen van verdachte worden getroffen, waarvoor verdachte de zorg draagt. De rechtbank acht dat een onwenselijk gevolg. Verdachte heeft een maand in voorarrest doorgebracht. Om recht te doen aan de ernst van de feiten zal de rechtbank verdachte een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opleggen. Dit laatste is bedoeld om verdachte aan te sporen zich van dergelijk strafbaar handelen in de toekomst te onthouden.

LJ Nummer

BJ1720

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 7 juli 2009 Naar boven