Voedsel en Waren Autoriteit

Controlegegevens over hygiëne in supermarkten

07 juli 2009 - nieuwsbericht

Per 7 juli zijn de uitkomsten van hygiëne-inspecties bij 21 supermarktketens in te zien op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Van landelijk en regionaal bekende ketens van bakkerijen, restaurants, cateraars, tankstations en slagers zijn de controlegegevens eerder gepubliceerd.

Hygiënecode
De Europese wetgeving voor levensmiddelen stelt ondernemers aansprakelijk voor de voedselveiligheid. Horecaondernemers werken daarom volgens een zogenoemde hygiënecode. In een hygiënecode staat beschreven wat ondernemers moeten doen om risico's voor de voedselveiligheid te onderkennen, te beheersen en terug te dringen. Hygiënecodes worden door brancheorganisaties opgesteld en door de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). De VWA controleert of de ondernemers zich aan deze hygiënecode houden.

Formuleaanpak
Voor levensmiddelenbedrijven met meerdere filialen werkt de VWA volgens de zogenoemde formuleaanpak. Op basis van onderbouwde steekproeven deelt de VWA de bedrijven in naar drie categorieën bedrijven:
* bedrijven met nagenoeg geen risico ('groene' bedrijven);
* bedrijven met beperkt risico ('oranje' bedrijven) en;
* bedrijven met permanent risico ('rode' bedrijven). De resultaten van de steekproef worden met het hoofdkantoor van het levensmiddelenbedrijf doorgesproken. Het hoofdkantoor wordt geacht de gewenste verbeteringen aan te brengen in de betreffende filialen.

Criteria voedselveiligheid
Voldoet meer dan 90 procent van de filialen van een bedrijf aan de eisen voor voedselveiligheid, dan komt het bedrijf in de groene categorie van de VWA. Voldoet minder dan 90 procent van de filialen aan de eisen, dan komt het bedrijf in de oranje categorie. De VWA let daarbij op de hygiëne in de keuken (inclusief de persoonlijke hygiëne), het koelen en verhitten van producten, de bouwkundige staat, en het al dan niet aanwezig zijn van ongedierte. Verder beoordeelt de VWA of er goed wordt gelet op de veiligheid van ingrediënten en ingekochte levensmiddelen, of de houdbaarheid van voorraden goed wordt bewaakt, en bereide producten goed worden teruggekoeld, uitgestald en uitgeserveerd. Ook wil de VWA zien hoe kruisbesmetting in de keuken wordt voorkomen.

Passende maatregelen
Bij oranje bedrijven inspecteert de VWA meer filialen dan bij groene bedrijven. In filialen met ernstige tekortkomingen treft de VWA direct passende maatregelen. Uitblijven van verbeteringen kan leiden tot een (tijdelijke) sluiting van die locatie. Bij bedrijven in de groene categorie houdt de VWA een oogje in het zeil via laagfrequente monitoring en via signalen van marktpartijen of consumenten.