Gemeente Den Haag

Hagenaars ontvangen 500 bovenop nationale sloopregeling

Haagse auto-eigenaren die gebruik maken van de nationale sloopregeling, kunnen vanaf 1 juli 2009 een extra bijdrage van 500 ontvangen van de gemeente Den Haag. Voor uitbreiding van de regeling is het subsidiebudget met 1.200.000 verhoogd. Het totaalbedrag voor deze actie bedraagt nu 3,5 miljoen.

Wethouder Milieu, Peter Smit: Ik ben erg enthousiast over deze uitbreiding. We verwachten hierdoor 2.400 extra aanvragen te ontvangen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze lokale autobranche.

De nationale sloopregeling geldt voor particuliere personenautos ouder dan 1 januari 2000. Auto-eigenaren krijgen 750 of 1.000 euro als zij hun auto laten slopen en inruilen voor een nieuwere en schonere auto. Voor oude dieselbestelautos geldt een premie van 1.000 of 1.750 euro. Op de website van de gemeente Den Haag kunnen Hagenaars eenvoudig achterhalen of zij in aanmerking komen voor de extra bijdrage van 500 euro bovenop de nationale regeling.

Haagse sloopregeling
De gemeente Den Haag heeft sinds 1 oktober 2008 een gemeentelijke subsidieregeling voor de sloop van particuliere personenautos ouder dan 1 januari 1996. De hoogte van de premie is 1.000 euro per personenauto. De Haagse sloopregeling blijft bestaan naast de nationale sloopregeling. Belangrijk verschil met de nationale regeling is dat men niet verplicht is de sloopauto te vervangen door een nieuwe auto. Tot nu toe hebben al bijna 2.000 mensen gebruik gemaakt van de Haagse sloopregeling.

De slooppremie is aan te vragen via een speciaal formulier dat op de website van de gemeente Den Haag staat. De sloopregeling loopt tot en met 31 december 2009, maar op=op.

Luchtkwaliteit verbeteren
Personenautos die voor 1996 zijn gebouwd, stoten betrekkelijk veel schadelijke stoffen uit, zoals stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10). Dit veroorzaakt luchtvervuiling. De sloopregeling is één van de milieumaatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Meer informatie

* Over de Haagse sloopregeling, beslisboom en aanvraagformulier

* VROM-regeling: www.vrom.nl > Milieu > Afvalstoffen > Autowrakken

* www.nationalesloopregeling.nl

* Actieplan Luchtkwaliteit van de gemeente Den Haag