Gemeente Soest

.

Met belgerinkel naar de winkel Soest succesvol in 2009

07 juli

Mevrouw M. Schokker kreeg 2 juli uit handen van wethouder Paul Lemmen en de heer Boshuis van fietszaak Profile de hoofdprijs van de actie `met Belgerinkel naar de winkel': een gloednieuwe fiets (Batavus Old Dutch),

Hoofdprijs van de actie Met belgerinkel naar de winkel

Het lot is goed gevallen. Mevrouw Schokker is, naar eigen zeggen, meer gaan fietsen tijdens de campagne en ze wil er ook mee doorgaan.

Ze dacht in eerste instantie dat het een grap was, toen ze te horen kreeg dat ze de hoofdprijs had gewonnen. Dat bleek niet het geval.

Op de vraag of de campagne nog verbeterd kon worden, antwoordde ze dat sommige winkeliers de poster wat duidelijker zichtbaar mochten ophangen. Het was namelijk niet altijd even gemakkelijk om erachter te komen of een winkelier meedeed of niet.

Deze tip nemen we zeker mee naar volgend jaar als we in Soest voor de derde keer deze leuke, stimulerende campagne organiseren.

Op de vraag wat de gemeente nog kan verbeteren aan de fietsvriendelijkheid, antwoordde ze dat op de vele rotonden in Soest duidelijker moet worden aangegeven wie er voorrang heeft en moet krijgen. Want mevrouw Schokker is regelmatig bijna van haar sokken gereden. Deze en vele andere fietstips worden op dit moment verzameld van de 720 ingeleverde volle spaarkaarten en worden, indien praktisch haalbaar en uitvoerbaar, verwerkt in het nieuwe fietsactieplan van de gemeente Soest.

Behalve mevrouw Schokker vielen nog ruim 60 Soesters en Soesterbergers in de prijzen. Al deze mensen hebben een prijs gewonnen, variërend van een cadeaubon van EUR50 tot een barbecuepakket, een fruitmand, een zonnebril, een kilometerteller of een keukentrapje. Alle prijswinnaars hebben een persoonlijke brief ontvangen, waarin staat wat ze hebben gewonnen en waar ze de prijs op kunnen halen.

De prijswinnaars staan op deze website: Prijswinaars

De prijzen worden alleen overhandigd op vertoon van de persoonlijke brief.

Tijdens de campagneperiode zijn er in totaal 720 volle spaarkaarten (met elk 10 stempels) ingeleverd. Dat zijn er 200 meer dan in 2008. Uit de volle kaarten kunnen we de conclusies trekken, dat er 14.400 kilometer gefietst is (1 stempel is gemiddeld een ritje van 2 kilometer). Dat houdt in dat er 2448 kilogram CO2 niet is uitgestoten (een auto stoot gemiddeld 170 gram CO2 per kilometer uit) en dat er 1008 liter benzine is uitgespaard (EUR 1360 kan ergens anders aan worden uitgegeven).

De actie `Met belgerinkel naar de winkel' liep van 9 mei tot en met 27 juni 2009. Het doel van de actie is dat mensen vaker de fiets pakken, met name voor korte ritjes in het dorp. Het motto van de actie is en blijft: "Fiets en je wint altijd!". Fietsen is gezond, fietsen is schoon (het vervuilt de lucht niet) en door mee te doen aan de actie kon je ook nog eens leuke prijzen winnen. We hopen dat er volgend jaar
- als de actie weer wordt georganiseerd - nog meer mensen meedoen aan deze actie.