Gemeente Soest

.

Pakketstudie VERDER geeft ruim 20 miljoen voor verkeersmaatregelen

07 juli

Op 6 juli 2009, heeft minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) samen met het Utrechts- Verkeers en Vervoersberaad (UVVB) in Amersfoort het maatregelenpakket gepresenteerd waarmee de regio Midden-Nederland tot 2020 bereikbaar moet blijven.

Soest krijgt uit dit pakket 21,25 miljoen euro voor het uitvoeren van verkeersmaatregelen die hieraan bijdragen.

De Gemeente Soest neemt samen met een groot aantal regionale partijen deel aan de pakketstudie Driehoek (Amersfoort-Utrecht-Hilversum). Onder de noemer VERDER worden concrete investeringsbeslissingen voorbereid om de regio Midden-Nederland bereikbaar te houden.

Het betreft voor Soest investeringen in de volgende aanvullende maatregelen:

* aanleggen directe fietsverbinding Soest en Soesterberg (inclusief fietstunnel N237) EUR4,0 mln

* aanleg ongelijkvloerse kruising spoor Soest Zuid (inclusief stationsontwikkeling) EUR 8,75 mln

* aanpak N221 Soest-Amersfoort (Birkstraat) EUR 3,3 mln
* aanpassing businfrastructuur Amersfoort station - Soest Zuid EUR4,3 mln

* aanpassing kruispunt N221-N413
(Vondellaan/Soesterbergsestraat) EUR 0,9 mln
* Totaal investeringen EUR 21,25 mln

Oplossen verkeersknelpunten Soest-ZuidMet het besluit van het UVVB is een belangrijke stap gezet om een aantal verkeersknelpunten in Soest-Zuid op te lossen, de bereikbaarheid te verbeteren en een tunnel te realiseren onder het spoor bij de Ossendamweg. Tevens wordt het stationsgebied Soest-Zuid heringericht. Dit alles gaat samen met een aantal maatregelen in de regio, zoals verbreding van alle snelwegen (A1, A27 en A28) en de aanpak van knooppunt Hoevelaken.

BesluitvormingHet pakket aan maatregelen wordt in het najaar aan alle gemeenteraden in de regio Amersfoort en aan Provinciale Staten voorgelegd. Zij besluiten uiteindelijk over het voorgestelde pakket aan maatregelen en stellen hiervoor budget beschikbaar. In september wordt in De Ontmoeting informatie verstrekt over het pakket, waarna de gemeenteraad zich in oktober over de voorstellen kan uitspreken.

PlanningDe genoemde maatregelen voor Soest zijn nog niet volledig uitgewerkt. Zodra het plan in alle gemeenteraden en Provinciale Staten is vastgesteld, starten nadere verkenningen. Daarmee wordt in 2010 begonnen. De maatregelen moeten vóór 2020 worden uitgevoerd om gebruik te kunnen maken van de financiële bijdrage uit de pakketstudie.