Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Zorgverzekeraars voeren basispakket niet goed uit

Zorgverzekeraars kennen het basispakket niet. Zij weten niet precies welke zorg zij uit het basispakket kunnen vergoeden. Ook geven zij onduidelijke informatie aan hun cliënten. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nierpatiënten Vereniging liet uitvoeren onder zorgverzekeraars door nierpatiënten. De Nierpatiënten Vereniging Nederland heeft dit onderzoek aangeboden aan minister Klink.

Uit het onderzoek `Verstand van Verzekeren' blijkt dat de regels voor het basispakket door verschillende verzekeraars verschillend worden geïnterpreteerd en toegepast. Ook bij dezelfde verzekeraar bestaat verschil van mening over welke zorg vergoed kan worden.

Onduidelijk

De Nierpatiënten Vereniging Nederland startte het onderzoek, omdat zij via hun Helpdesk klachten binnen kregen. Nierpatiënten meldden dat zij zorg en medicijnen niet vergoed krijgen terwijl zij daar volgens het basispakket wel recht op hebben. Omdat de informatie over het basispakket onduidelijk en oncontroleerbaar is kunnen patiënten nauwelijks nagaan of de afwijzing van de zorgverzekeraar correct is.

De Nierpatiënten Vereniging Nederland en de CG-Raad, de landelijk koepel van patiënten- gehandicapten organisaties, vinden dit verontrustend. Zij vermoeden dat deze problemen ook bij andere patiënten met een chronisch aandoening spelen en willen verder onderzoek. De Nierpatiënten Vereniging Nederland en de CG-Raad willen maatregelen om te zorgen dat mensen krijgen waar ze volgens het basispakket recht op hebben en duidelijkheid over wat wel en niet vergoed wordt.

Toelichting

Op 26 juni 2009 heeft de Nierpatiënten Vereniging Nederland samen met de CG-raad een brief gestuurd aan de minister en de vaste Kamercommissie van VWS over het eindrapport Verstand van Verzekeren. In deze brief staat onder andere het volgende:


* Voor de Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Chronisch zieken en Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) is het belangrijk dat het basispakket niet voor meerdere uitleg vatbaar is. Wij hopen dat u bereid bent maatregelen te nemen die ertoe leiden dat enerzijds patiënten krijgen waar ze volgens het basispakket recht op hebben en anderzijds het voor patiënten duidelijk is wat wel en wat niet vergoed wordt.
* Wij zijn daarbij van mening dat patiënten aanspraak moeten kunnen maken op middelen die leiden tot de oplossing van hun probleem, passend bij hun levensfase.

* Wij gaan er van uit dat de beschreven problemen zich niet alleen bij patiënten met een nieraandoening, maar ook bij patiënten met een andere chronische aandoening, voordoen.
* Wij verzoeken u dringend aandacht te besteden aan de gesignaleerde problemen en vragen u de genoemde problemen grondig uit te zoeken door een onderzoek te verrichten onder zowel nierpatiënten als andere chronische zieken.

* Tenslotte verzoeken wij u te wachten met grote wijzigingen van de basiszorg, ondermeer op het terrein van het preferentiebeleid, totdat u meer inzicht heeft in de gevolgen van het huidige beleid.


* Klik hier voor het rapport Verstand van Verzekeren

(Geplaatst: 7 juli 2009)

---