Gemeente Ede

Nummer 124 / Ede, 7 juli 2009

Unieke archeologische opgraving in Kernhem

Deze week start een unieke archeologische opgraving in Ede. In het nog te bouwen deel van Kernhem zijn vondsten gedaan uit de Midden-Steentijd. Na een voorbereidingstijd van ongeveer twee maanden gaat een ploeg van 15 tot 20 archeologen en veldmedewerkers deze week fulltime aan de slag om de vindplaats uit de volledig op te graven.

De vindplaats bevindt zich ten oosten van de A30, even ten noorden van de Rijksweg/N224, op een kleine verhoging in het landschap. De vindplaats wordt opgegraven, zodat op die plek straks woningen kunnen worden gebouwd en wegen kunnen worden aangelegd. De opgraving duurt ongeveer tot eind september 2009.

Goed bewaard
De vondsten en de context in Kernhem zijn goed bewaard gebleven. De opgraving in Kernhem kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over samenlevingen in de Midden-Steentijd, niet alleen in Ede, maar in heel Nederland.

Midden-Steentijd
In de Midden-Steentijd hadden onze voorouders nog geen vaste verblijfplaats. Mensen trokken door het landschap op zoek naar wild om te jagen en eetbare planten, knollen, zaden en vruchten om te verzamelen. Vindplaatsen van nederzettingsterreinen uit de Midden-Steentijd zijn relatief zeldzaam. Er is vrijwel niets bekend over hoe onze voorouders in de Midden-Steentijd in de regio rondom Ede leefden. In de regio Gelderland is het voor het eerst dat een vindplaats uit de steentijd door een professioneel bedrijf wordt opgegraven.

Dassen
In de omgeving van de archeologische vindplaats zijn vorig jaar dassen gesignaleerd. De vindplaats is daarom in samenwerking met kennisinstituut Alterra (onderdeel van de Wageningen universiteit en researchcentrum) zo ingericht dat de werkzaamheden de dassen niet storen.

Uitvoering
De archeologische opgraving wordt uitgevoerd door archeologisch bedrijf ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort in samenwerking met de Universiteit Gent. Behalve professionals zijn op de opgraving ook amateur-archeologen en vrijwilligers welkom.


---