Schandalig loonbod voor ambtenaren provincies

07/07/2009 14:14

ABVAKABO FNV

De vakbonden hebben de cao-onderhandelingen voor de provincies gisteravond laat afgebroken. De werkgevers wilden geen structurele loonsverhoging voor medewerkers bieden. Volgens ABVAKABO FNV is dat volledig in strijd met de afspraken uit het Sociaal Akkoord. Daar wordt uitgegaan van koopkrachtbehoud.

"Schandalig", noemt ABVAKABO FNV-bestuurder Karel de Buijzer het openings- en eindbod van de werkgevers bij de cao-onderhandelingen. "Een eenmalige uitkering van 400 euro bovenop het loon was alles wat de werkgevers wilden bieden. Dat is niet volgens de afspraken uit het Sociaal Akkoord, waar toch duidelijk in staat dat bij de cao-onderhandelingen wordt uitgegaan van koopkrachtbehoud."

Volgens De Buijzer verschuilen de werkgevers zich achter de economische crisis. Door de crisis zouden de pensioenlasten stijgen waardoor geen geld overblijft voor een loonsverhoging. De Buijzer: "Vooralsnog is het echter maar de vraag of en in welke mate de pensioenlasten zullen stijgen, maar zelfs als er een stijging komt, is de financiële positie van de provincies solide genoeg om een loonsverhoging te kunnen bekostigen."

Zo hebben de provincies onlangs een akkoord bereikt met het Rijk over de uitkeringen uit het provinciefonds. In het akkoord staat onder andere dat de uitkeringen voor de provincies niet dalen, ook niet als het Rijk bezuinigt. De provincies worden de komende jaren gewoon gecompenseerd voor inflatie en krijgen in 2009 en 2010 een extra uitkering van zo'n tien miljoen euro. Daarnaast incasseren de provincies ruim 80 miljoen euro extra als gevolg van verhogingen van belastingen en de provincies hebben gemiddeld een eigen vermogen van zo'n vijftig procent op de balans.

Ondanks de riante financiële positie van de provincies - menig ondernemer is er jaloers op - kan een loonsverhoging voor medewerkers er dus niet vanaf. Ook een werkgelegenheidsgarantie voor de ambtenaren op de provinciehuizen zit er niet in. De Buijzer: "De werkgevers wilden geen afspraken maken over het voorkomen van gedwongen ontslagen. Dat maakt mij argwanend. Wat zijn de provincies van plan?"

ABVAKABO FNV legt het eindbod van de werkgevers nu voor aan de leden. Als ook zij het magere bod afkeuren, wordt gekeken welke verdere stappen de bonden en leden zullen zetten.








ABVAKABO FNV