Universiteit Leiden


* Nieuws

`Apetrots' op het Visitor Centre Leiden

`Ik ben apetrots', zegt Agta Kockmann, manager van het nieuwe Visitor Centre Leiden. Op 1 juli werd het volledig geïntegreerde bezoekerscentrum van stad en universiteit officieel geopend, op de kop af elf jaar nadat de Universiteit Leiden het eigen Visitors' begon in het Centraal Station.

Agta Kokcmann, manager van het Visitor Centre Leiden met collega Monique, voorheen werkzaam bij de VVV.

Rood en wit
De begane grond van Stationsweg 41, het robuuste gebouw waarin sinds jaar en dag de Kamer van Koophandel Rijnland huisde, is afgelopen maanden in sneltreinvaart verbouwd tot het Visitor Centre Leiden (VCL). Het is een strakke ruimte geworden, uitgevoerd in rood en wit, met een royale balie, een winkelgedeelte met producten de voormalige VVV en de universiteit, en één golvende wand. De kleuren zijn rood en wit.

Aandacht op activiteiten
Het kan de voorbijganger niet ontgaan dat het gebouw een andere bestemming heeft gekregen. Aan de buitenkant is het logo Stad van Ontdekkingen groot aangebracht op de gevel. Op de zijkant, aan de stationszijde, wordt op grote doeken de aandacht gevestigd op komende stads- en universitaire activiteiten. 's Avonds staat het gebouw in het licht. Dan zijn ook de ramen goed te zien waarachter oplichtende Leidse symbolen zijn aangebracht.


---

-------------------------

Wat heeft de bezoeker aan het Visitor Centre Leiden? Eenieder kan in het Visitor Centre Leiden terecht voor informatie over:


+ de universiteit

+ toeristische informatie

+ het boeken van een hotel

+ de aankoop van kaarten voor in Leiden gehouden evenementen
+ mogelijkheden voor het starten van een bedrijf
+ De verkoop van kaarten voor concerten (nog niet operationeel)

Er staan enkele touch screen computers waarop informatie over Leiden kan worden opgezocht.

Openingstijden Visitor Centre
maandag t/m vrijdag 8.00-18.00 uur
zaterdag 10.00-16.00 uur
zondag 11.00-15.00 uur.
Extra openstelling op aanvraag is mogelijk, bijvoorbeeld ingeval een congres.

Gasten van de universiteit die uit het buitenland komen, kunnen in het Visitor Centre even uitblazen. Er kan een taxi voor hen worden gebeld of ze kunnen er worden opgehaald door hun gastheer.

Spreekuur Housing Office
Het Housing Office van de universiteit houdt spreekuur op: dinsdag, 9.30-13.00 uur
donderdag, 14.00-17.00 uur.

De bezoeker moet zich in Visitor Centre welkom geheten voelen door universiteit en/of stad.


---

-------------------------

Betere locatie
Agta Kockmann is manager van het Visitor Centre Leiden. Ze brengt een schat aan ervaring mee: van het begin af was ze hoofd van het universitaire Visitors' Centre. Kockmann is erg blij met het nieuwe VCL: `Ik ben apetrots en vind het bloedmooi. Bovendien vind ik dit een veel betere locatie.'

Weer schot in de zaak
De nieuwe gebruikers van het gebouw konden niet meteen voortvarend te werk gaan: toen ze vorig najaarhun kantoren op de eerste en tweede verdieping betrokken, moest de begane grond van het pand nog tot geïntegreerd Visitor Centre voor stad en universiteit worden omgebouwd. Maar aangezien het ontwerp van Benthem Crouwel Architekten BV niet binnen het beschikbare budget konden worden uitgevoerd, lagen de werkzaamheden maandenlang stil en was het behelpen. Uiteindelijk nam het expertisecentrum Vastgoed van de Universiteit eind vorig jaar de coördinatie over, waarna er weer schot in de zaak kwam.

Volledige integratie

Kockmann vertelt dat is afgestapt van het idee om voor de verschillende doelgroepen verschillende balies te maken: alle baliemedewerkers - de voormalige VVV-medewerkers en het studententeam van de universiteit - moeten alle bezoekers kunnen helpen. Er is dus sprake van volledige integratie van de dienstverlening. Medewerkers en studenten worden daartoe opgeleid.

De officiële opening van het VCL op 1 juli werd verricht door drs. Henry Lenfering, burgemeester van Leiden, prof.mr. Paul van der Heijden, voorzitter en rector magnificus van de Universiteit Leiden. Ze liepen samen door de papieren afscheiding heen.

Directeur Stadspartners
De nauwe relatie tussen het VCL en de universiteit komt ook tot uiting in de benoeming, afgelopen voorjaar, van John Kroes tot directeur Leiden Marketing. Kroes doet dit werk een aantal dagen per week, daarnaast is hij nog twee dagen aan de universiteit verbonden.

Diverse bewoners
Het gebouw van de Kamer van Koophandel Rijnland kwam grotendeels vrij aangezien veel van de diensten van deze instelling nu via het internet verlopen en Rijnland is opgegaan in de Kamer van Koophandel Den Haag; op Stationsweg 41 rest nog slechts een frontoffice. Vanwege de privacy van de bezoekers is dit ondergebracht in een aparte ruimte achterin in het VCL. Verder houden in het pand kantoor: het Housing Office van de universiteit dat huisvesting verzorgt voor studenten en gastmedewerkers, de Cultuurmakelaar, het Centrummanagement, Leiden Marketing, het Uitbureau en de Museumgroep. Inclusief de Kamer van Koophandel betreft het zes van de twintig Stadspartners die het VCL samen via een contributie bekostigen.

Voor de goedbezochte feestelijke opening was er een tent voor het gebouw geplaatst.

Nog een bewoner
De Stadspartners, waaronder de Universiteit Leiden willen Leiden wereldwijd bekendheid geven als historische stad, museumstad, universiteitsstad, kennisstad en stad van ontdekkingen.
Het is bedoeling dat er op Stationsweg 41 nog een bewoner bij komt: een Expat Centre dat de vele buitenlanders die aan het werk te gaan in het Bio-Science Park (een van de Stadspartners) helpt zich in het Leidse te settelen.

Initiatiefnemer
Adriaan in 't Groen van de Universiteit Leiden nam elf jaar geleden het initiatief voor het Visitors' Centre van de universiteit, de vooruitgeschoven post van de universiteit als eerste opvang van gearriveerde reizigers in het Centraal Station. Vorig jaar eise de NS per 1 oktober de ruimte voor eigen gebruik op. In 't Groen, toen voorzitter van de Stadspartners, heeft zich toen ingezet voor één Visitor Centre voor stad en universiteit, Dat is er nu. Aan de versnippering van de dienstverlening aan bezoekers is een einde gekomen.