FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: taxichauffeurs voeren actie bij Connexxion Nieuwegein voor betere naleving cao

Zo'n twintig chauffeurs van Connexxion Taxi Services (CTS) gaan morgen bij de vestiging in Nieuwegein actievoeren om het vestigingsmanagement te laten weten dat ze een betere naleving van hun cao willen.

Voor de chauffeurs is de maat vol. Connexxion betaalt hen bijvoorbeeld niet voor alle ingeroosterde uren en stelt contracturen eenzijdig naar beneden bij. Dat scheelt de chauffeurs behoorlijk in hun inkomen.
De chauffeurs vervoeren scholieren, gehandicapten en bejaarden. Ze willen hun passagiers niet de dupe laten zijn van hun actie en houden die daarom in hun eigen tijd.
Bestuurder Remko Mast van FNV Bondgenoten: "Het is behoorlijk uniek in de taxisector dat werknemers actie voeren. Vaak zijn de mensen bang om hun baan te verliezen en ze willen hun passagiers niet in de kou laten staan. De problemen hier spelen op meer vestigingen. Deze groep wil daarom nu echt een daad stellen, want ze vinden dat het hoog tijd is dat CTS z'n werknemers met respect gaat behandelen." Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten ten minste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot 'ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.