Gerechtelijke organisatie

Rotterdamse brief over zeer zwakke school toegelaten

Den Haag, 7 juli 2009 - De brief van de Rotterdamse wethouder aan de ouders van de leerlingen van de Ibn Ghaldoun school over de kwaliteit van het onderwijs op deze school is toegestaan. Het gerechtshof âs-Gravenhage heeft op 7 juli 2009 deze uitspraak gedaan in het hoger beroep van de gemeente Rotterdam tegen de Stichting voor Islamitisch Onderwijs Ibn Ghaldoun.

Aanleiding voor de rechtszaak was een brief die de Rotterdamse wethouder van onderwijs in juli 2008 aan de ouders van leerlingen van de Ibn Ghaldoun school in Rotterdam stuurde. In de brief stond dat deze school door de onderwijsinspectie als een zeer zwakke school was aangemerkt en dat het schoolbestuur volgens de gemeente te weinig deed om de kwaliteit te verbeteren. De wethouder riep de ouders in de brief op om het schoolbestuur te vragen terug te treden en hij adviseerde hen om een andere school te kiezen voor hun kind. Dat laatste vond de rechtbank te ver gaan. Zij had daarom in het kort geding op 6 augustus 2008 aan de gemeente opgedragen een rectificatie te sturen.

Het hof heeft dit vonnis van de rechtbank vernietigd. Door de school een âzeer zwakke schoolâ te noemen, doet de gemeente slechts mededeling van het door de inspectie gegeven, openbare oordeel. Het hof oordeelt dat het versturen van de brief daarover niet ingreep in het handelen van het schoolbestuur en dat de school of de ouders door de oproep en het advies nergens toe gedwongen werden. Zij behielden hun volle recht om onderwijs te blijven geven en krijgen op die school. Ook inhoudelijk heeft de gemeente geen onjuiste mededelingen gedaan. Gelet op het weinige dat het schoolbestuur in de voorafgaande periode had gedaan om tot kwaliteitsverbetering te komen, kon de wethouder in redelijkheid oordelen dat er zorgen waren over de verbetering van de schoolkwaliteit en dat hij de ouders hiervan bij brief op de hoogte moest stellen. Met de oproep en het advies werden de ouders praktische en naar eigen keuze te gebruiken oplossingen aangereikt voor de voor hen ontstane situatie.

LJ Nummer

BI9947

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 7 juli 2009 Naar boven