Gemeente Ermelo


Lokale geschiedenis is een spannend avontuur

Op avontuur met ...

Honderden leerlingen gaan zich komend schooljaar verdiepen in de geschiedenis van hun eigen gemeente. Een bekende, lokale historische figuur neemt hen mee op avontuur door het verleden en biedt de leerlingen zo een nieuwe kijk op het heden en de toekomst. Cultuurpact Veluwe heeft Edu-Art Gelderland de opdracht gegeven dit project te begeleiden, zevenentwintig lokale instellingen en scholen, verdeeld in zes werkgroepen, hebben voor iedere gemeente een eigen lesprogramma samengesteld. Op deze manier werken lokale instellingen voor een lokaal publiek, terwijl de regionale samenwerking van gemeenten dit project financieel en organisatorisch mogelijk maakt.

Tijdens Op avontuur met... verdiepen de leerlingen zich, met behulp van een speciale leskist, in een historische persoon en leren zo de geschiedenis van hun eigen gemeente een stuk beter kennen. Hoofdpersonen in de verschillende gemeentes zijn: August Nairac (Barneveld), Eleonora van Engeland (Ermelo), Agatha van Delft (Harderwijk), Gijsbertus Vedder (Nijkerk), Steventje van den Brink (Putten) en Nancy Royaards (Scherpenzeel).

Cultuurpact Veluwe
`Op avontuur met ...' is een initiatief van Cultuurpact Veluwe voor de gemeenten Barneveld, Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Putten en Scherpenzeel.

Met Cultuurpact zetten de provincie Gelderland, gemeenten en KCG, het Gelders Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur, zich samen in voor versterking van kunst en cultuur in de regio. Resultaat is dat met culturele organisaties bovenlokale projecten worden gerealiseerd voor een divers publiek en dat er meer aandacht is voor cultuurbeleid. KCG coördineert de werkzaamheden en zet daarbij haar kennis, ervaring en expertise in. Cultuurpact Veluwe bestaat uit de gemeenten Barneveld, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Scherpenzeel. Klik hier voor meer informatie over het cultuurpact.