Politie Haaglanden

Persberichten 7 juli

Haaglanden, 07-07-2009

Nog 39 demonstranten vast
Den Haag Van de 142 personen die maandagmiddag 6 juli bij de Chinese ambassade aan de Adriaan Goekooplaan werden aangehouden, zitten er nog 39 vast. 26 van hen werden herkend aan de hand van fotos en televisiebeelden waarop te zien was dat zij de ambassade met stenen bekogelden en over de hekken probeerden te klimmen. Toen de overige demonstranten een bekeuring kregen voor het verstoren van de openbare orde, bekenden dertien van hen spontaan dat ook zij betrokken waren geweest bij het fysieke geweld tegen de ambassade. 103 demonstranten verlieten rond middernacht het politiebureau. Zij werden met bussen vervoerd naar een pand aan de Schalkburgerstraat. De overige 39 demonstranten zijn allen in verzekering gesteld. De politie verwacht de komende dagen op basis van fotos en camerabeelden wellicht meer mensen te herkennen en sluit hernieuwde aanhoudingen niet uit. De ambassade staat vooralsnog onder verscherpt politietoezicht.

Trackingsysteem leidt naar gestolen auto
Den Haag Een cartrackingsysteem zorgde ervoor dat een gestolen BMW snel kon worden teruggevonden. De BMW was in de nacht van zondag 5 op maandag 6 juli gestolen bij een bedrijfsinbraak in Oosterhout. Via een volgsysteem werd al snel duidelijk dat de auto in de Capadosestraat in Den Haag stond. Politieagenten die een onderzoek instelden, troffen in die straat inderdaad de gestolen BMW aan. In de auto zat een 25-jarige Hagenaar. Hij werd aangehouden en in verzekering gesteld. Hij wordt overgedragen aan de politie Midden-West-Brabant.

Meisje (16) mishandeld door vriend
Den Haag Een ruzie tussen een 16-jarige Zoetermeerse en een 19-jarige Hagenaar liep maandag 6 juli uit de hand toen de Hagenaar zijn vriendin bij de keel greep, sloeg en schopte. Een vriendin (21) uit Zoeterwoude was getuige van de mishandeling en belde de politie. Terwijl de meiden aangifte deden op het politiebureau, werd de verdachte opgespoord. Toen de 19-jarige Hagenaar op het politiebureau arriveerde en hoorde dat hij aangehouden was, nam hij snel de benen. Later in de middag kon hij alsnog worden aangehouden. De verdachte zit vast op het politiebureau en de politie onderzoekt de zaak.

Mannen delen kopstoot uit
Den Haag - Twee Hagenaars van 28 en 32 jaar werden maandag 6 juli aangehouden nadat zij op de Falckstraat een 60-jarige Hagenaar hadden mishandeld. Het slachtoffer passeerde omstreeks 18.30 uur de twee mannen, die hem aanspraken en uitscholden. Plotseling kreeg de man twee kopstoten. De twee Hagenaars gingen vervolgens op de Hoefkade een cafetaria in. Het slachtoffer liep naar het politiebureau en wees zijn belagers aan. Agenten hielden de mannen aan en brachten hen naar het politiebureau. De 28-jarige man werd na verhoor heengezonden, de 32-jarige man bracht de nacht op het politiebureau door. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt. Omdat de 32-jarige de agenten herhaaldelijk uitschold tijdens de aanhouding en zijn insluiting aan het bureau, kreeg hij ook een proces-verbaal voor belediging.

Getuigenoproep incident Hooftskade
Den Haag - De recherche van Bureau Hoefkade zoekt getuigen van een incident tussen een politiebiker en een automobilist, zondag 5 juli op de Hoofstkade. Een 43-jarige Nootdorpse automobilist probeerde zich aan zijn aanhouding te onttrekken nadat hij was betrapt op rijden onder invloed. Een politiebiker zag de man omstreeks 09.15 uur een café aan de Hooftskade verlaten en naar een auto wankelen. Toen de man achter het stuur stapte en wegreed, besloot de biker de man staande te houden voor een blaastest. Toen de man vaart minderde, zette de biker haar fiets voor de auto en pakte de blaasapparatuur. Plotseling gaf de man een dot gas waardoor het leek alsof hij op de agente in zou rijden. De biker kon nog net op tijd wegspringen en haar fiets meetrekken. De man stopte direct weer en reed vervolgens achteruit de straat uit. Zijn auto werd korte tijd later verlaten, maar met warme motor aangetroffen. De bestuurder (en tevens eigenaar van de auto) kon later, op basis van de kentekengegevens, worden aangehouden. De agente deed aangifte van bedreiging door de automobilist. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.
Heeft u zondagochtend iets gezien van dit incident? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Hoefkade via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Getuigen straatroof gezocht
Den Haag - De recherche van Bureau Hoefkade zoekt getuigen van de beroving van een 25-jarige Haagse, vrijdag 3 juli in het Huijgenspark. De vrouw liep omstreeks 21.30 uur in het Huijgenspark, toen zij plotseling een scooter hoorde aankomen. De bijrijder van de scooter trok de tas van haar schouder. Beide jongens gingen er vervolgens op de scooter met de tas vandoor. De jongens reden op een grijze scooter en droegen beiden een zwarte helm. De bestuurder was gekleed in een blauwe spijkerbroek met daarop een witte trui. De passagier droeg een zwarte joggingbroek en een wit t-shirt.
Vanwege het mooie weer waren veel mensen in en rond het Huijgenspark aanwezig. De recherche hoopt dan ook dat er getuigen zijn die meer kunnen vertellen over de twee personen op de scooter. Heeft u informatie die kan helpen de identiteit van de straatrovers te achterhalen? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau hoefkade via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Man opent autoportier: fietsster gewond
Rijswijk Een 46-jarige automobilist uit Zoetermeer keek maandag 6 juli om 19.10 uur niet goed uit toen hij op de Geestbrugweg het portier van zijn auto opende. Hij zag een 63-jarige fietsster uit Rijswijk over het hoofd en zij werd geraakt door de openzwaaiende deur. Ze viel en liep daarbij een hoofdwond op. De ambulance vervoerde haar naar het ziekenhuis.

Boetes voor fikkie
Wateringen Vier jongens (15-17 jaar uit Wateringen) kregen maandag 6 juli om 19.10 uur een boete, omdat ze een bosje in brand hadden gestoken in de buurt van woningen aan de Bakkershof. Het brandje was al geblust door omwonenden toen de politie arriveerde. Het brandje had (nog) geen schade aan de woningen aangericht en de jongens kregen allemaal een boete.

Gestolen fietsen aangetroffen
Delft Een 73-jarige man uit Delft is op maandag 6 juli omstreeks 19.10 uur aangehouden in zijn woning aan de Maria Duystlaan. De man had een advertentie geplaatst op een internetsite waarop hij een fiets te koop aanbood. Een bezoeker van die site herkende in de advertentie zijn eigen fiets die enige tijd daarvoor gestolen was. Hij maakte een afspraak met de aanbieder van de fiets en ging vervolgens samen met agenten daarheen. In de tuin van de Delftenaar vonden zij diverse fietsen en na controle bleken er drie van diefstal afkomstig.

Scooterrijder tegen paal
Zoetermeer Een 34-jarige scooterrijder uit Zoetermeer raakte 6 juli omstreeks 16.50 uur gewond toen hij op de Gerard Doustraat tegen een lantaarnpaal reed. Het slachtoffer werd met een gebroken sleutelbeen vervoerd naar een ziekenhuis. De oorzaak van de aanrijding is onbekend.

Botsing fietser en auto
Zoetermeer Door nog onbekende oorzaak botsten maandagavond 6 juli rond 19.30 uur op de Schoolstraat een auto en een fietser op elkaar. De 21-jarige fietser liep hierbij een hoofdwond op en is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.