Nederlandse Zorgautoriteit


NZa: informatie over ZZP-aanbod moet beter

Publicatiedatum: 07-07-2009

Zorginstellingen zijn nog onvoldoende transparant over ZZP's

Zorginstellingen moeten cliënten beter voorlichten over welke Zorgzwaartepakketten (ZZP) door welke zorgaanbieder wordt geboden. Alleen met juiste en volledige informatie weten cliënten wat de verschillen in het zorgaanbod zijn en kunnen zij zelf keuzes maken. Uit de voortgangsrapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de informatievoorziening bij zorgkantoren en zorgaanbieders nog niet op orde is. Verbetert dit niet, dan stelt de NZa hiervoor regels op. De voortgangsrapportage laat zien dat de invoering van de ZZPâs goed verloopt, maar geeft ook aan waar nog knelpunten zijn.

(Markt)partijen hebben met het invoeren van de zorgzwaartepakketten (ZZPâs) in de intramurale AWBZ-zorg veel werk verzet. De voortgangsrapportage van de NZa maakt inzichtelijk wat er allemaal is gebeurd en wat er nog moet gebeuren. Nu de ZZPâs zijn ingevoerd, is het van belang dat cliënten hiervan goed op de hoogte worden gesteld. Hier ligt nog een belangrijke rol voor zowel zorgkantoren als zorgaanbieders. Transparantie is voor cliënten een vereiste. Alleen met goede informatie kunnen zij een keuze maken. Nu is het vaak zo dat de zorgaanbieder cliënten pas informeert tijdens intakegesprekken en zorgplanbesprekingen, dus als zij al in zorg zijn. De NZa dringt er op aan dat zorgaanbieders juist ook potentiële cliënten informeren via websites, folders en brochures. Ook de rol van het zorgkantoor is belangrijk bij het keuzeproces van de cliënt. Het zorgkantoor geeft informatie aan toekomstige cliënten als deze geen voorkeursaanbieder hebben. Daarnaast heeft het zorgkantoor een rol in het stimuleren van de zorgaanbieder om duidelijk te zijn over zijn aanbod.

Financiering per 2010
Zorgkantoren en zorgaanbieders moeten zich al in 2009 gaan voorbereiden op de overgang van bevoorschotting naar financiering achteraf. Veel zorgaanbieders hebben hun registratie al aangepast zodat declaratie op cliëntniveau mogelijk is. Per 2010 zullen de zorgaanbieders voor de geleverde zorg steeds meer achteraf gefinancierd worden. Een financiële buffer is nodig om de tijd tussen de levering van zorg en de uiteindelijke financiering te overbruggen. De NZa past de Beleidsregel rente voor de compensatie van de (rente)meerkosten aan om hierin tegemoet te komen.

Monitoren
De NZa heeft naar aanleiding van signalen uit het veld onderzocht of zorgaanbieders cliënten zwaarder hebben geïndiceerd dan nodig en of zorgaanbieders bepaalde cliënten minder snel in zorg wilden nemen, bijvoorbeeld omdat de prijzen of de pakketten onvoldoende bij de praktijk aansluiten. De NZa constateert dat er nu geen sprake is van een patroon van selectief beleid van zorgaanbieders. De NZa blijft de ontwikkelingen volgen.

Bijlage:



Zie het origineel

* Voortgangsrapportage invoering ZZP


---