D66

dinsdag 7 juli 2009

Van kabbelen naar regeren

D66-leider Alexander Pechtold dringt aan op economische hervormingen en bezuinigingen om de stijging van de staatsschuld en de werkloosheid te keren. Vandaag waarschuwen economen van links tot rechts in het Financieele Dagblad voor decennia van bezuinigingen en een structureel hogere werkloosheid als de politiek niet ingrijpt.

Valse start

Pechtold: Het kabinet heeft sociaal-economisch en financieel-economisch een valse start gemaakt. Toen het economisch goed ging heeft Bos de overheidsfinancin niet op orde gebracht en Donner heeft nagelaten het ontslagrecht te moderniseren. Dat zorgt ervoor dat jongeren straks een onnodig hoge staatschuld moeten aflossen, dat jongeren onevenredig getroffen worden door de werkloosheid en dat de basis van onze economie is verzwakt. Het kabinet moet de interne verdeeldheid eindelijk overstijgen en tot een serieus en solide economisch beleid komen. We moeten van een kabinet dat kabbelt naar een regering die regeert.

Taart groter

De economen waarschuwen dat het begrotingstekort pas na meer dan twintig jaar gedicht is, wanneer het kabinet doorgaat op de ingeslagen weg. Na de crisis van de jaren 80 duurde het 17 jaar voordat het huishoud boekje van de staat op orde was. Dit keer hebben we minder tijd waarschuwen economen, omdat de vergrijzing de komende decennia een flinke hap uit de overheidsfinancin neemt. Pechtold: De taart moet groter, want meer mensen eten ervan de komende decennia. Laten we onze economie hervormen, zodat de groei elk jaar hoger is. Op die manier kunnen we de staatsschuld en de werkloosheid het hoofd bieden, maar ook onze voorzieningen als het onderwijs en de AOW op peil houden.

Structureel gat

Naast hervormingen zijn ook bezuinigingen nodig. Om de Euro sterk en onze economien florerend te houden hebben de euro-landen afgesproken dat we ons begrotingstekort niet te hoog laten oplopen. Pechtold: Het kabinet kan niet in n jaar naar een solide begroting; dat zou onze economische problemen alleen maar verergeren en de werkloosheid nog meer aanwakkeren. Maar tussen veertig miljard bezuinigen en de minieme bezuinigingen van het kabinet zit te veel ruimte. Waarom weigert Bos bijvoorbeeld om het structurele gat van 3,2 miljard euro op de begroting te dichten, dat is ontstaan door de te optimistische aannames van het crisispakket?