Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Discussiepunten en aanbevelingen over richtlijnen en geneesmiddelen

De CG-Raad maakt deel uit van de Coördinatiegroep Geneesmiddelenbeleid. Deze groep houdt in 2009 en 2010 bijeenkomsten voor patiëntenorganisaties over onderwerpen die samenhangen met de kwaliteit en beschikbaarheid van geneesmiddelen. De eerste bijeenkomst over `richtlijnen en geneesmiddelen' heeft plaatsgevonden op 18 juni.

Richtlijnen in de zorg zijn bedoeld ter ondersteuning van behandelingen. Wat betekenen de richtlijnen voor medicijngebruikers met een chronische aandoening? Hoe kun je als vertegenwoordiger van patiëntenverenigingen invloed uitoefenen op de totstandkoming van richtlijnen? Deze en andere vragen kwamen op de bijeenkomst van 18 juni uitgebreid aan de orde. Er werd gediscussieerd over de volgende onderwerpen:


* de manier waarop je als patiëntenorganisatie actief invloed uit kunt oefenen op richtlijnen.

* de invalshoek van waaruit je kijkt naar richtlijnen, deze kan per chronische ziekte verschillen. Zo is het voor mensen met reuma van belang dat zij kunnen kiezen uit een breed scala aan werkzame geneesmiddelen, terwijl mensen met hart- en vaataandoeningen vooral de nadruk leggen op het verkleinen van risico's bij behandelingen en medicatie.

* De duurzaamheid van richtlijnen.

* Zeldzame ziekten en richtlijnen.

Klik hier voor

een uitgebreid verslag met conclusies en aanbevelingen, waarin tevens opgenomen de deelnemers aan de Coördinatiegroep Geneesmiddelenbeleid. Een aantal handige handreikingen over richtlijnen voor patiëntenorganisaties. De Coördinatiegroep houdt in 2009 en 2010 een aantal bijeenkomsten rond thema's die direct samenhangen met de kwaliteit en de beschikbaarheid van medicijnen. Het is de bedoeling via deze bijeenkomsten te komen tot meer kennisuitwisseling tussen organisaties en tot een gezamenlijke strategische inzet voor een goed medicijnbeleid. De inhoudelijke bijdragen en discussies bieden veel informatie waar organisaties van mensen met een chronische ziekte iets aan hebben. De eerste bijeenkomst over het thema `richtlijnen' vond plaats op 18 juni 2009.

(Geplaatst: 7 juli 2009)

---