Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


07 jul 2009

Katwijk stuurt jongeren naar Halt bij alcoholgebruik op straat

Het drinken van alcohol op straat is in de gemeente Katwijk Halt-waardig. Jongeren onder de 18 jaar die op straat drank drinken of bij zich dragen met de bedoeling dit op te drinken, verwijst de politie door naar Halt Hollands-Midden/Haaglanden.

Werkstraf en leerstraf
Het doel van de maatregel is jongeren en ouders bewuster te maken van de risico's van alcoholgebruik. Elk weekend maakt de politie met een bikerteam rondes door de gemeente Katwijk. Jongeren die alcohol drinken op straat worden door de bikers aangehouden. Tot op heden constateerde de politie echter geen afname in het aantal aanhoudingen. Om deze reden is besloten de werkwijze aan te passen. In het vervolg worden jongeren naar Halt doorverwezen. Via Halt krijgen zij een werkstraf en een leerstraf die betrekking hebben op alcoholgebruik. Op deze manier worden de jongeren meer bewust van de schadelijke gevolgen van het (overmatig) drinken van alcohol.

Alcohol op straat, is Halt waard
Het Halt-waardig maken van het drinken van alcohol op straat komt voort uit het twee jaar durende project Alcohol en Jeugd. Dit project is een initiatief van de gemeente Katwijk in samenwerking met Halt Hollands Midden Haaglanden, het Openbaar Ministerie, de Politie Hollands Midden, de GGD Hollands Midden, Brijder verslavingszorg en platform Kocon.