Gemeente Nijmegen

Subsidie voor cultuureducatie-projecten


07/07/2009

Museum het Valkhof, de stichting Gebroeders van Limburg en het Architectuur Centrum Nijmegen krijgen subsidie voor cultuureducatie-projecten die zijn gericht op het Nijmeegse culturele erfgoed. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten.

De gemeente Nijmegen stelt in de periode 2009-2012 jaarlijks geld 45.000 euro beschikbaar voor cultuureducatie gericht op het cultureel erfgoed van Nijmegen.

Het budget voor 2009 wordt toegekend aan Museum het Valkhof, de stichting Gebroeders van Limburg en het Architectuur Centrum Nijmegen.

Museum het Valkhof en de stichting Gebroeders van Limburg willen samen de middeleeuwse geschiedenis van Nijmegen en het verhaal van de Gebroeders van Limburg zichtbaar maken voor Nijmeegse basisscholieren. De gemeente stelt voor dit `Gebroeders van Limburg Junior-project' (waarmee 30 basisscholen bereikt zullen worden) 25.000 euro beschikbaar.

In het project wordt onder andere gebruik gemaakt van een interactieve website die leerlingen aanzet en faciliteert om zich te verdiepen in de middeleeuwse geschiedenis van Nijmegen. Bovendien zullen ze aangemoedigd worden om deel te nemen aan de initiatieven van Museum Het Valkhof en de stichting Gebroeders van Limburg. Op scholen worden onder andere re-enactors ingezet (een ridder te paard, een heraut, een valkenier met roofvogel, een verteller in de klas of op het schoolplein), worden ook traditionele lesmiddelen aangeboden, zoals verhalen vertellen, kalligraferen, kleding maken, boekbinden, miniaturen en randversieringen maken, e.d.

Binnen het project zal ook een relatie worden gelegd met het Gebroeders van Limburg Festival.

Het Architectuur Centrum Nijmegen wil de zichtbare geschiedenis van Nijmegen in de periode van 1875-1925 toegankelijk maken voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in Nijmegen. De basis voor dit project (looptijd 2009-2012) is een onderzoek met basisschoolleerlingen naar wat er in de stad nog zichtbaar is aan architectuur uit de periode 1875-1925 en wat er in het verleden is verdwenen. In eerste instantie worden de basisscholen in het Waterkwartier, Willemskwartier, Nijmegen-Oost en Bottendaal benaderd voor het project. De gemeente betaalt 20.000 euro mee aan dit project.