Gemeente Nijmegen

Nieuwe computerregeling lagere inkomens


07/07/2009

De nieuwe Nijmeegse computerregeling voor schoolgaande kinderen van ouders met een lager inkomen is van start gegaan. Mensen die voor de regeling in aanmerking komen, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente. Twee Nijmeegse bedrijven, onlangs geselecteerd na een openbare aanbestedingsprocedure, gaan de computers in opdracht van de gemeente verstrekken.

De computerregeling is bedoeld voor gezinnen met een laag inkomen en één of meer kinderen op de basisschool of het voortgezet onderwijs. Voorheen kwamen alleen huishoudens in aanmerking waarvan het oudste kind naar het voortgezet onderwijs ging. Daarnaast liggen de inkomensgrenzen in de nieuwe regeling hoger. Voor een alleenstaande ouder met 1 kind geldt een inkomensgrens van EUR1.370 en voor een alleenstaande ouder met 2 of meer kinderen op EUR1.480. Voor gehuwde of samenwonende ouders met 1 kind ligt de inkomensgrens op EUR1.515 en voor gehuwde of samenwonende ouders met 2 of meer kinderen op EUR1.640. Naar verwachting zullen de komende jaren ongeveer 1.500 computers verstrekt worden, waarvan de eerste 900 nog dit jaar. Bij de computers wordt ook randapparatuur -zoals een printer en monitor- meegeleverd.

Ouders kunnen bij Loket Zorg en Inkomen in de Stadswinkel een aanvraagformulier voor de regeling krijgen of dit downloaden via de Digitale Balie op de website van de gemeente Nijmegen. Uitkerings­ gerechtigden krijgen eind deze maand automatisch een aanvraagformulier thuisgestuurd.

In het onderwijs speelt de computer een steeds grotere rol. Kinderen hebben vaker thuis een computer nodig voor het maken van huiswerk. De gemeente heeft daarom een aantal jaren geleden de computerregeling in het leven geroepen. Een uitbreiding van de doelgroep -en daarmee van het totale budget voor deze regeling- verplichtte de gemeente tot een nieuwe aanbesteding. Met de geselecteerde leveranciers is afgesproken dat zij voor het uitvoeren van de opdracht ook werkzoekenden zullen inschakelen.