Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Jonker en Haverkamp over beëindiging van de VN Waarnemingsmissie in Georgië

07-07-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Jonker en Haverkamp over beëindiging van de VN Waarnemingsmissie in Georgië (UNOMIG). Deze vragen werden ingezonden op 22 juni 2009 met kenmerk 2009Z11948.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Jonker en Haverkamp (CDA) over beëindiging van de VN Waarnemingsmissie in Georgië (UNOMIG).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het feit dat door het uitbrengen van een veto door Rusland in de Veiligheidsraad VN Waarnemingsmissie in Georgië (UNOMIG) haar werk in de regio Abchazië heeft moeten beëindigen? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat zonder de aanwezigheid van UNOMIG in Abchazië er in deze regio geen sprake meer is van het onafhankelijk monitoren van de situatie met betrekking tot de mensenrechten en er hierdoor een gemis aan noodzakelijke internationale waarneming ontstaat? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ja.

Vraag 3
Deelt u de mening dat door het beëindigen van UNOMIG er een risico ontstaat dat nog meer etnische Georgiërs de Gali regio zullen verlaten, omdat hun bescherming niet meer gegarandeerd kan worden en dat dit voorkomen dient te worden? Zo ja, wat gaat u, eventueel in Europees verband, doen om dit te voorkomen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

UNOMIG had weliswaar niet het mandaat om etnische Georgiërs in de Gali regio te beschermen, maar wel om er troepenbewegingen en de mensenrechtensituatie te monitoren. Na het vertrek van UNOMIG zullen deze werkzaamheden niet meer worden uitgevoerd. Het is niet uitgesloten dat de de facto-autoriteiten in Abchazië druk op etnische Georgiërs zullen uitoefenen om deze regio te verlaten, bijvoorbeeld door het bemoeilijken van het volgen van onderwijs in de Georgische taal. Het is echter te vroeg om te stellen dat meer etnische Georgiërs de Gali regio zullen verlaten. Velen van hen hebben eigen grond, een huis en inkomsten uit de landbouw. Ook zouden zij bij vertrek uit Abchazië in veel gevallen een onzeker bestaan als Internally Displaced Person tegemoet gaan. Vooralsnog zijn de Gèneve-besprekingen over de modaliteiten voor veiligheid en stabiliteit het aangewezen forum voor de EU om aandacht te vragen voor de problematiek van etnische Georgiërs in de Gali regio.

Vraag 4
Deelt u de analyse dat na stopzetting van UNOMIG de EU Monitoring Missie (EUMM) de enige organisatie in Georgië is die het ontstane tekort aan bescherming kan invullen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid zo spoedig mogelijk, eventueel in Europees verband, met de Russische autoriteiten te spreken over het door alle betrokken partijen accepteren van de EUMM, zoals ook reeds overeengekomen in de staakt-het-vuren overeenkomst, zodat deze haar werk kan uitvoeren in de regio Abchazië?

Antwoord

De EUMM heeft niet het mandaat om kwetsbare partijen in Georgië te beschermen, maar wel om er troepenbewegingen en de mensenrechtensituatie te monitoren. Er gaat een conflictdempend en vertrouwenwekkend effect uit van de missie, die thans voornamelijk actief is rond de betwiste regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. Helaas heeft de EUMM nog altijd geen toegang tot de beide regio's. Met het wegvallen van UNOMIG, die toegang had tot beide kanten van de administratieve grens met Abchazië, is het belang van de EUMM toegenomen, omdat het de enige nog actieve waarnemingsmissie rond Abchazië is. De huidige situatie beziende, ben ik dan ook voorstander van verlenging van het mandaat van de EUMM. Hierover zal waarschijnlijk tijdens de RAZEB in juli worden besloten. De EU blijft bij de betrokken partijen, vooral Rusland, aandringen op toegang van de EUMM tot zowel Abchazië als Zuid-Ossetië en deze kwestie vormt onderdeel van de Genève-besprekingen. Ook heeft Nederland in bilaterale contacten met de Russische autoriteiten aandacht gevraagd voor deze kwestie.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl