Project Gemeente Westland

veranderd, opletten bij in zee gaan
Westlandse kust is veranderd, opletten bij in zee gaan Publicatiedatum: 07-07-2009

De situatie langs de Westlandse kust is door de opspuitingen van de laatste maanden aanzienlijk veranderd. Zo zijn door het aanbrengen van zand een groot deel van de strekdammen verdwenen en is er sprake van verschillen in diepte. Er zijn muien en zwinnen ontstaan, die ook weer voortdurend veranderen. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor mensen die de zee ingaan.

Sterke stroming
Door de opspuitingen zijn de oude strekdammen voor een groot gedeelte van de Westlandse kust verdwenen. Dit geldt voor het gedeelte tussen slag Vluchtenburg in 's-Gravenzande en de Strandweg in Ter Heijde. Als gevolg daarvan is er bij het strand van 's-Gravenzande sprake van een lang gerekte zwin. Deze zwin (geul evenwijdig aan de kust) strekt zich over een afstand van ongeveer een kilometer. Bij wind evenwijdig aan de kust kan deze zwin in combinatie met getijstroom zorgen voor een zeer sterke stroming.

Daar komt nog bij dat ten opzichte van de oude situatie de bodem veel sneller afloopt. Mensen die de zee inlopen zullen merken dat het eerder dieper wordt dan vroeger het geval was. Het sneller aflopen heeft ook tot gevolg dat er sterke stromingen dichtbij het strand kunnen ontstaan
Dit is vooral gevaarlijk voor kleinere kinderen, die nog niet opgewassen zijn tegen de stroming.

De getijstroom (hoog- en laagwater) en de wind zijn van invloed op de verschillende stromingen in de zee. Hierdoor verandert de bodemstructuur constant en ontstaan er muien en zwinnen. De mui- en zwinstromingen kunnen plaatselijk behoorlijk sterk zijn. Zeker als de wind al enige dagen uit dezelfde richting evenwijdig aan de kust komt. Dit kan voor de Reddingsbrigade een reden zijn om deze gebieden af te zetten.
Mocht u onverhoopt in een muistroom terecht komen, probeer dan niet tegen de stroom in te zwemmen. Raak niet in paniek, maar laat u meevoeren. Als de stroming minder wordt, kunt u van de mui afzwemmen en terug zwemmen naar de kust.

Parkeren
Tijdens zomerse dagen ondervinden de Reddingsbrigades en andere hulpverleningsdiensten veel hinder van verkeerd geparkeerde fietsen, brommers en auto's. De toegangswegen naar het strand zijn op die manier onvoldoende breed om bijvoorbeeld ambulances en reddingsvoertuigen snel door te laten gaan. Vooral in levensbedreigende situaties geldt dat elke seconde telt. Strandbezoekers wordt dan ook dringend verzocht alleen te parkeren op de plaatsen die daarvoor bestemd zijn.

Voorlichting
De provincie Zuid-Holland, gemeente Westland en de Reddingsbrigades van 's-Gravenzande en Monster voeren deze zomer een voorlichtingscampagne om de strandbezoekers te wijzen op de gevaren bij het in zee gaan.
Zo zijn bij de strandopgangen borden geplaatst met waarschuwingen en verspreiden de Reddingsbrigades flyers met informatie. Op de websites van de brigades (www.reddingsbrigade.com en www.rbmonster.nl) wordt de meest actuele stand van zaken weergegeven.