A&F Agrotechnology & Food Innovations


7 jul 2009
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group

Bij de leerstoelgroep Biochemie is door promovenda Sanne Nabuurs een opmerkelijke ontdekking gedaan: een milde verandering van omstandigheden (namelijk een betrekkelijk geringe verlaging van de zoutconcentratie) geeft aanleiding tot een drastische verandering in de ruimtelijke structuur van een eiwit.

De nieuwe driedimensionale (3D-)structuur van het door Sanne bestudeerde eiwit flavodoxine, dat elektronen kan overdragen, lijkt totaal niet op de vorm die het eiwit heeft bij hogere zoutconcentratie.
De observatie is opmerkelijk omdat een belangrijk theorema in de Biochemie, dat bestaat sinds de jaren 60 van de vorige eeuw, stelt dat de 3D-structuur van een eiwit bepaald wordt door de aminozuurvolgorde van dat eiwit. Een eiwit vouwt zich op naar een unieke vorm die de laagste energie heeft en functioneel actief is.

Het werk van Sanne Nabuurs - die werkt in de eiwitvouwingsgroep van Dr. Carlo van Mierlo - laat zien dat de aminozuurvolgorde van een eiwit inderdaad codeert voor de functionele vorm van een eiwit, maar ook een ruimtelijke pakking van het eiwitmolecuul mogelijk maakt die totaal anders is. In de functionele vorm van het eiwit flavodoxine bevinden zich wenteltrapachtige eenheden, de zogenaamde alfahelices. Daarnaast bevindt zich in het centrum van dit eiwit een platte plaat, een zogenaamde beta-sheet. Het eiwit kan omschakelen naar een vorm welke geen beta-sheet bevat, omdat deel van deze beta-sheet alfahelix geworden is. Deze nieuwe vorm van het eiwit is zeer flexibel en plakkerig, omdat watermijdende aminozuren die normaal zich in de kern van een eiwit bevinden, nu naar buiten steken. Deze vorm wordt een molten globule (een âgesmolten bolâ) genoemd. Het aan elkaar plakken van meerdere van deze molten globule moleculen is gevaarlijk omdat eiwitaggregatie aanleiding kan geven tot verwoestende ziektes zoals Alzheimer, new variant Creutzfeld-Jacob, BSE en Parkinson.

Het omschakelen tussen verschillende ruimtelijke structuren van een eiwit bij slechts een geringe verandering van de externe omstandigheden is een fenomeen dat bij veel meer eiwitten een rol zal spelen, stelt Sanne Nabuurs. Deze omschakeling is de vermoedelijke bron die leidt tot de genoemde verwoestende ziektes. Derhalve is de ontdekking reden tot publicatie in het prestigieuze tijdschrift Journal of the American Chemical Society.

Contact

Agrotechnology & Food Sciences Group
Carlo van Mierlo
Sanne Nabuurs