Waterschap Aa en Maas

Grote schoonmaak op de rioolwaterzuivering in Asten

Op de rioolwaterzuivering (rwzi) in Asten wordt het afvalwater van huishoudens en bedrijven uit de omgeving van Asten gezuiverd. Nu is de zuivering zelf aan een grote schoonmaakbeurt toe. Een van de onderdelen op de zuivering, de slibgistingtank, wordt na een gebruik van dertig jaar `opgepoetst'. Een unieke en behoorlijke ingrijpende klus.

Slib voor elektriciteit
Nadat het water op een zuivering is schoongemaakt blijft er in tanks bacterierijk slib over. Op de rwzi in Asten komt het slib in een gistingstank. Meestal wordt het slib in zo'n twintig dagen gegist waardoor de hoeveelheid slib afneemt, de ziektekiemen worden onschadelijk gemaakt en de stinkende eigenschappen van het slib verdwijnen. Hierbij ontstaat biogas (methaan en koolzuur), dat we gebruiken als brandstof voor biogasmotoren. Deze wekken elektriciteit op en voorzien de rwzi Asten voor 1/3 van de energiebehoefte aan energie. Het overgebleven slib komt in een slibopslagtank. Van daaruit wordt het getransporteerd naar RWZI Aarle-rixtel om verder ingedikt te worden met behulp van centrifuges. Daarna wordt het slib naar de slibverbrandingsinstallatie van de Brabantse waterschappen in Moerdijk gebracht, waar het verbrand wordt tot as. Deze as wordt weer hergebruikt in de wegenbouw.

Zuivering in gebruik tijdens werkzaamheden
Het groot onderhoud van de gistingstank is nodig omdat er anders problemen in het gistingsproces ontstaan. De tank wordt helemaal leeg gehaald en dan door een gespecialiseerd bedrijf geïnspecteerd en gereinigd. Ook worden onderdelen van de tank, zoals gas- en slibleidingen, afsluiters en de gaskap gecontroleerd en zonodig vervangen. Het gistingsproces is voor de duur van de werkzaamheden stilgelegd. De zuivering zelf blijft in gebruik alleen wordt het ingedikte slib nu met vrachtwagens afgevoerd naar de rwzi in Aarle-rixtel. De schoonmaak werkzaamheden zullen zeker nog een week duren. Daarna kan begonnen worden met de inspectie en herstelwerkzaamheden.

090707manneninwittepakkenmakendetankschoon.jpg (4898 Kb) Mannen in 'witte pakken' maken tank schoon.

090707slibtank.jpg (5319 Kb)
Slibtank.