Unie KBO

Wetswijziging Wmo aangenomen door Eerste Kamer

Wetswijziging Wmo aangenomen door Eerste Kamer

07-7 Ouderen kunnen niet meer zonder dat ze het weten werkgever worden van een alfahulp.

Mensen die bij een indicatie voor huishoudelijke hulp gekozen hebben voor zorg in natura, worden plots ongewild werkgever als ze geïndiceerd zijn voor HH1 en een alfahulp krijgen. Bovendien valt de huishoudelijk hulp weg op het moment dat die alfahulp ziek wordt of op vakantie gaat. Deze knelpunten hebben de ouderenorganisaties vorig jaar voorgelegd aan staatssecretaris Bussemaker. Deze heeft een voorstel gemaakt voor een wetswijziging dit op te lossen. Het voorstel is door de Eerste Kamer aangenomen. De wetswijziging Wmo bevat drie kernelementen:

* De huidige keuzemogelijkheid tussen de voorziening in natura en het persoonsgebonden budget wordt aangepast in een keuze tussen het ontvangen van een voorziening in natura, of een vergelijkbaar en toereikend persoonsgebonden budget, waaronder de vergoeding voor een alfahulp.

* Het opnemen van een bepaling over de geïnformeerde toestemming voor de burger.

* Het opnemen van een overlegbepaling gericht op overname van personeel van oud-gegunde aanbieders door nieuw-gegunde aanbieders.

Als de burger ondersteuning in natura wenst, mag hij op geen enkele wijze worden geconfronteerd met de lasten die samenhangen met werkgever- of opdrachtgeverschap. Met ingang van de wetswijziging is het uitgesloten dat een thuiszorgaanbieder de voorziening in natura via een alfahulp of een zelfstandige levert waardoor de burger ongewild werkgever of opdrachtgever wordt.

Naast een helder onderscheid tussen het wel of niet zelf regelen van een voorziening, is het ook belangrijk dat de burger ook daadwerkelijk weet waarvoor hij kiest. Daarom regelt het wetsvoorstel expliciet de geïnformeerde toestemming. Gemeenten worden hierdoor verplicht om hun burgers goed en begrijpelijk te informeren over de consequenties van zijn keuze.