Gemeente Breda

Breda klaar voor eerste fase ontwikkeling rondom NAC-stadion

Stedebouwkundig plan defintief.JPG

Dit is een gezamenlijk persbericht van NAC Houdstermaatschappij, HEJA Projectontwikkeling en de Gemeente Breda.

Breda is klaar voor de eerste fase van de ontwikkeling van Steenakker-Zuid. Vanmiddag presenteerden NAC Houdstermaatschappij, HEJA Projectontwikkeling en de Gemeente Breda de resultaten van de haalbaarheidsstudie van de ontwikkelingsmogelijkheden van dit gebied.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met een overeenkomst rond verdere samenwerking, staat de eerste fase in het teken van de komst van een megasupermarkt, kantoren en van een verhuizing van winkelcentrum Lunet naar de omgeving van het Rat Verlegh Stadion. Het bijbehorende stedenbouwkundige plan is vanmiddag toegelicht.

Belangrijk gevolg van deze projectontwikkeling is dat bij NAC Breda een positief eigen vermogen ontstaat. Dat komt doordat NAC Houdstermaatschappij de ontwikkelrechten voor de gebiedsontwikkeling rondom het stadion aan HEJA verkoopt. Door de benodigde grond voor de gebiedsontwikkeling tegen een marktconforme prijs van de gemeente te kopen, kan HEJA daadwerkelijk op korte termijn gaan ontwikkelen en realiseren. In april besloot de gemeenteraad te investeren in het stadion; dit om de exploitatiemogelijkheden van het stadion te versterken.

De afspraken tussen NAC Houdstermaatschappij, HEJA en gemeente werden gepresenteerd door NAC-directeur Th. Mommers, HEJA-directeur J. Hoppen en de wethouders M. Heerkens en J. Oomen. Zij kijken terug op een intensief traject van jaren, maar verheugen zich erop de kansen in dit deel van de stad volop te benutten. Zowel het college van burgemeester en wethouders van Breda als NAC en HEJA zijn ervan overtuigd dat alle inspanningen leiden tot een hoogwaardige ontwikkeling van de prominente stadsas Lunetstraat.

Jumbo naar NAC-locatie
De eerste fase van de ontwikkeling van Steenakker-Zuid betekent de komst van een megasupermarkt (6.000 m2), kantoren (2.500 m2) en een verhuizing van winkelcentrum de Lunet (8.500 m2). De totale ontwikkeling van Steenakker-Zuid, die naar verwachting zal worden gerealiseerd in de periode 20102014 en een investering vergt van circa 90 miljoen euro, voorziet in de ontwikkeling van in totaal 20.500 m2 kantoren, 17.000 m2 retailvoorzieningen (verplaatsingen vanuit de stad) en een megasupermarkt volgens de formule Jumbo. Om dit mogelijk te maken sluit Jumbo haar supermarkt aan de Haagweg, maar niet voordat de eerste supermarkt in het vernieuwde winkelcentrum aan het Dr. Struyckenplein zijn deuren heeft geopend.

In een apart besluit heeft het college zich namelijk uitgesproken over de detailhandelsontwikkeling op het
Dr. Struyckenplein. Uitgangspunt is het besluit van de gemeenteraad van december 2007 om het winkelaanbod zodanig te verdelen dat het recht doet aan een evenwichtige spreiding over Breda-West. Supermarktorganisatie Ahold heeft het eerste recht op onderhandeling voor een supermarkt in het nieuwe winkelcentrum aan het Dr. Struyckenplein. Jumbo krijgt het recht op eerste onderhandeling voor de tweede supermarkt op het Dr. Struyckenplein. Volgens het college is een versterkt buurtwinkelcentrum in Heuvel met twee supermarkten belangrijk voor de leefbaarheid en de wijkontwikkeling van Heuvel.

De plannen voor de gebiedsontwikkeling Steenakker-Zuid worden donderdag 16 juli besproken in de Bredase gemeenteraad.

Breda, 7 juli 2009