Gemeente Delft

Persbericht: Uniek project in Harnaschpolder Delft: de duurzaamste waterwoningen van Nederland

Uniek project in Harnaschpolder Delft: de duurzaamste waterwoningen van Nederland

De gemeente Delft realiseert in samenwerking met DeltaSync en initiatiefvolle particulieren in Harnaschpolder Delft de zes meest duurzame drijvende woningen van Nederland. Op dinsdagavond 7 juli wordt voor mogelijke toekomstige bewoners en andere geïnteresseerden een informatieavond georganiseerd. De gemeente Delft bevestigt met dit unieke project haar naam als water- en kennisstad.

Harnaschpolder Delft wordt een groene en waterrijke buurt op fietsafstand van het historische centrum van Delft. In deze lommerrijke omgeving gaat hoogwaardig wonen samen met duurzaamheid en ecologie.De gemeente Delft heeft DeltaSync gevraagd haar te ondersteunen bij de realisatie van waterwoningen. DeltaSync is een Delfts bedrijf dat is voortgekomen uit de TU Delft. Dit bedrijf koppelt kennis van duurzaamheid en waterbeheer aan particulier initiatief, unieke Delftse kennisuitwisseling en innovatieve architectuur

Waterwonen kan rekenen op een sterk stijgende belangstelling in Nederland. Het biedt nu ook in Delft de mogelijkheid een uniek water woonmilieu te creëren waar vrijheid en ruimte voorop staan. Allerlei innovatieve technieken gericht op duurzaamheid, ecologie en milieu kunnen worden toegepast in waterwoningen. Bijvoorbeeld groene daken, regenwateropvang, warmte terugwinning en zonne,- en windenergie. De combinatie met stadsverwarming is uniek. Het Uitwerkingsplan Harnaschpolder Delft voorziet in de realisatie van waterwoningen in de ecologische zone. In 2007 bleek uit een haalbaarheidsstudie dat het mogelijk is om in de ecologische zone waterwoningen te realiseren zonder dat de kwaliteit van de zone en van het water wordt aangetast.

Wethouder Ronald Vuijk: "Dit is een geweldig uitdaging voor Delft en haar bewoners. Kennis uit Delft wordt in Delft toegepast; Water wordt belangrijk gemaakt. Creatieve en ondernemende Delftenaren kunnen hun ambitie hier realiseren. Als dit het verwachtte succes blijkt te zijn, dan bouwen we meer waterwoningen door grondpercelen te vervangen door water".

De zes vrije woningen zullen worden verbonden met de oever door een drijvende steiger. De locatie in de wijk, direct aan de centrale ecologische zone, zorgt ervoor dat dit project een onvergetelijke woonervaring biedt. De woningen hebben elk een drijvend terras en een dakterras van waar je genietend van de zon, uitkijkt over het water. Besparing van energie en innovatieve technologieën op het gebied van waterbesparing en -zuivering leveren niet alleen een duurzame woning op maar garanderen een hoog wooncomfort.

De waterwoningen worden gerealiseerd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit is een werkvorm waarbij toekomstige bewoners voor de collectieve elementen gezamenlijk opdrachtgever zijn en daarnaast in hoge mate hun eigen woning ontwerpen en realiseren. Op deze manier krijgt men al snel binding met de toekomstige buren en de wijk. Het biedt een uitgelezen kans om van de drijvende wijk een succes te maken! De kavels worden als individuele kavels uitgegeven. De gezamenlijke steiger wordt met het collectief ontworpen en gebouwd. Zo bepaalt men niet alleen het uiterlijk van zijn eigen woning maar ook de 'straat' ernaar toe!

De informatieavond vindt plaats op dinsdag 7 juli in de Altenahoeve, Kasteelwerf 1 te Delft ,aanvang 19.30 uur.

Aanmelden kan via waterwonenindelft@deltasync.nl

Op deze informatieavond kunt u uw belangstelling registreren zodat u kans maakt om deel te nemen aan dit unieke project.

Noot voor de redactie (