Ingezonden persbericht

Amsterdam, 24 juni 2009

PERSBERICHT

MC speelt voorstelling PUSH op
Grahamstown National Arts Festival in Zuid-Afrika

Van 7 tm 11 juli 2009 speelt MC de voorstelling PUSH op het Grahamstown National Arts Festival in Zuid- Afrika. De voorstelling PUSH is een theaterbewerking van Mariëlle van Sauers van de gelijknamige roman van schrijfster Sapphire werd in het voorjaar van 2006 gemaakt door actrices en theatermakers Mariëlle van Sauers, Marjorie Boston en Jennifer Sint Jago. PUSH vertelt het verhaal van de zestienjarige Precious, een zwart meisje, analfabeet en van jongs af aan misbruikt door haar ouders. Als zij voor de tweede keer zwanger raakt van haar vader, wordt ze van school gestuurd. PUSH is een voorstelling over empowerment, over de kracht van taal waardoor Precious vat krijgt op haar verleden en toekomst.

In mei 2007 reisde PUSH naar Suriname en werd daar zowel in theaters als op middelbare scholen in Paramaribo en in de districten van Suriname gespeeld. De voorstelling was hierbij ingebed in een educatieproject van MC i.s.m. Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen. In 2008 werd de voorstelling aan drie actrices in Suriname overgedragen voor een nieuwe theatertour en won de documentaire Push, No Tan Tiri van Nina Jurna over de PUSH-tournee in 2007 een Unicef Award. MC wil met deze reeks voorstellingen op het Grahamstown Festival in Zuid-Afrika een nieuwe stap zetten in het inmiddels meerjarige project PUSH en aansluiting zoeken met organisaties om na het festival de voorstelling in Zuid-Afrika uit te brengen.

De PUSH tour in Zuid-Afrika wordt mede mogelijk gemaakt door het uitwisselingsprogramma Interactions SA-NL van het Theater Instituut Nederland.

Theaterbewerking Mariëlle van Sauers, Regie Marjorie Boston, Spel Mariëlle van Sauers, Marjorie Boston, Jennifer Sint Jago, Educatie Johan van Aalst, Productie Donna Muller
Geluid & Licht Claes Meijer, Fotografie Daniel J. Ashes

Speeldata
July 7 11:30 AM Glennie Fest July 10 11:30 AM Glennie Fest
July 8 13:30 PM Glennie Fest July 11 13:30 PM Glennie Fest
July 9 19:30 PM Glennie Fest
Glennie Fest is on Hill Street in Grahamstown, South Africa

www.mconline.nl/#/mc/productions/voorstellingen/pushinzuidafrika