Gemeente Zeist

Jeroen Hermkens

REIS DOOR DE WERELD

7 juli t/m 13 september 2009

Wie deze zomer met vakantie in eigen land blijft kan tóch boeiende reizen maken en verre steden en landen zien, door een bezoek te brengen aan de expositie 'Jeroen Hermkens - Reis door de Wereld' in het Slot Zeist. Van 7 juli t/m 13 september zijn daar de schilderijen, tekeningen en litho's te zien die ontstonden tijdens de vele reizen die deze kunstenaar door Europa, Azië, Amerika en Afrika maakte.

Jeroen Hermkens (geboren in St. Anthonis, 1960) is de laatste jaren in binnen- en buitenland bekend geworden door zijn expressieve en robuuste impressies van stad en land. Zijn litho's met een driftig handschrift, opgebouwd uit diepe kleuren, en zijn vaak op groot formaat uitgevoerde doeken accentueren de karakteristieke uitstraling van steden en gebouwen. Hermkens maakte na zijn Utrechtse academieopleiding reizen door Frankrijk, Italië en Noord-Afrika, en concentreerde zich in de jaren daarna vooral op grote steden en centra waar door de historie, de 'couleur locale' en de tand des tijds een heel eigen monumentaliteit te ontdekken viel.

De expositie in Slot Zeist biedt daar talloze voorbeelden van: de immense stalen bruggen van en naar Manhattan, bizarre bouwsels in Istanbul of Yemen, ruïnes van amfitheaters in Noord-Afrika, Verona of Rome. Maar ook de dynamiek of de kille grilligheden van de moderne stad zijn een terugkerend thema in dit steeds weer fascinerende werk: we herkennen markante plekken van Parijs, Londen, Brussel, Los Angeles, Shanghai, maar ook van Amsterdam, Utrecht en Antwerpen.

Toen Hermkens in 2006 uitverkozen werd tot 'Kunstenaar van het Jaar' benutte hij een deel van de prijs voor een reis naar Japan: in Tokyo en Kyoto ontstonden vibrerende composities die zelfs aan de lelijkheid van veel plaatsen een heel eigen spanning en schoonheid gaf. Deze metamorfose is de kern van Hermkens' werk: zelfs de meest grauwe woonkazernes, verpauperde binnensteden of door overweldigende drukte geteisterde verkeersknooppunten weet hij om te toveren tot spectaculaire beeldcomposities. Mede door zijn jaarlijkse deelname aan de International Print Fair in New York krijgt zijn werk een verspreiding over de gehele wereld en ook deze expositie in het Zeister Slot benadrukt weer eens opnieuw dat Hermkens met zijn werk een ware 'wereldburger' is geworden die zich even goed thuis voelt in Dubai (waar hij onlangs voor de firma Van Oord de aanleg van de beroemde 'Palmeilanden' vastlegde) als in zijn woonplaats Utrecht, waar hij in een werfkelder aan de Oudegracht eigenhandig zijn composities op de lithostenen tekent, schildert en afdrukt.

Tijdens deze tentoonstelling zal er een film gedraaid worden in het theater van Slot Zeist.

Jeroen Hermkens arrangement
Op maandag 10, 17 en 24 augustus wordt er om 14.00 uur een Jeroen Hermkens-arrangement georgani-seerd. U wordt op Slot Zeist welkom geheten met koffie/thee en gebak waarna een film wordt vertoond over werk en leven van de kunstenaar. Jan Juffermans sr. van Kunsthandel Juffermans verzorgt daarna een rondleiding over de expositie. Kosten van dit arrangement bedragen E 17,50. Wij verzoeken u te reserveren bij Slot Zeist 030-6921704.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur
Zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur
Gesloten: elke maandag (met uitzondering van de arrangementen) Het Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk.

De toegangsprijzen
Volwassenen......................... E 5,00
65+/CJP/MJK/Zeistpas/U-pas................... E 4,00 Schoolproject met lesbrief per leerling ............... E 1,00 Entree en koffie in het restaurant................ E 6,50 Entree met korting en koffie in het restaurant............ E 5,50 Jeugd t/m 15 jaar mag gratis de tentoonstelling bezoeken

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Dick Bouma, Coördinator tentoonstellingen Slot Zeist Zinzendorflaan 1
3703 CE Zeist
T.: 030 69 217 04/ 06 138 595 72
E.: d.bouma@zeist.nl
www.slotzeist.com

Voor interviews/ afspraken met Jeroen Hermkens
Kunsthandel Juffermans
Lange Jansstraat 10
3512 BB Utrecht
T. 030-231146

-----------------------
New York, Times Square (2009)

Comacchio (2007)