Ingezonden persbericht



---


Eerste Klimaatneutrale kostuum

Op 7 juli aanstaande zullen Minister Maria van der Hoeven en Ed Nijpels, voorzitter ONRI, de verkoop lanceren van Ambassador dames- en herenkostuums in 8 winkels in Nederland. Deze kostuums zijn duurzaam geproduceerd en het geringe energiegebruik is vervolgens gecompenseerd in samenwerking met Trees for Travel
---

Als opmaak naar 09-09-09 de Dag van de Duurzaamheid en als startsein voor de verkoop van deze duurzame kostuums, organiseert Dutchspirit By The Makers i.s.m. Directoraat-generaal Ondernemen en Innovatie (O&I) en de Interdepartementale Programmadirectie Energietransitie (IPE) op 7 juli een inspirerende bijeenkomst met het thema "Duurzaam innovatief ondernemen in crisistijden: Kans of Bedreiging?"
De bijeenkomst is van 13.30- 15.30 uur in het Atrium van het EZ-gebouw (Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag).
Deze kick-off door minister Van der Hoeven en Ed Nijpel zal worden omlijst met een duurzame modeshow, verzorgd door DutchSpirit By The Makers, en het aanbieden van een marktonderzoek onder 600 Nederlanders naar de kennis van en behoefte aan duurzame producten. Het programma is bijgevoegd.

Duurzame kostuums
2009 is voor DutchSpirit By The Makers het jaar van de "Duurzame Doorbraak". Om dit feit te vieren heeft zij 5 duurzame kostuums voor dames en heren ontworpen. De naam die deze sustainable kostuums hebben meegekregen is: "Ambassador". Deze naam komt voort uit het idee dat de mensen die dit kostuum dragen ambassadeurs voor duurzaamheid zijn. In de binnenvoering is de tekst gedrukt van de universele rechten van de mens, dier en planeet. Deze sustainable kostuums zijn gemaakt volgens de richtlijnen van de Fair Trade (eerlijke lonen, geen kinderarbeid en goede arbeidsomstandigheden), tijdens de productie is zoveel mogelijk onderzocht hoe de CO2 uitstoot gereduceerd kon worden en is in samenwerking met Trees for Travel de overige CO2 gecompenseerd. Daarnaast zijn er zoveel mogelijk duurzame (natuurlijke) materialen gebruikt zoals een speciale Merino wol. De knopen zijn gemaakt van paarlemoer en er is een natuurlijke viscose voor de voering gebruikt. De uiteindelijke doelstelling is om het kostuum geheel cradle to cradle te produceren. Om dit in de toekomst te kunnen realiseren is er een samenwerkingsverband aangegaan met verschillende partners zoals de fabrikanten, Wool Mark en een spinner/wever uit Italië. Om tot een nog duurzamere stof te komen werkt Dutch Spirit By The Makers samen met het Kenniscentrum Papier en Karton en Océ, zodat we de binnenvoering kunnen gaan vervangen voor een voering gemaakt van gerecycled papier en natuurlijke inkten.
De kwaliteit van het kostuum is van hoogstaand niveau en zoals van duurzame producten en The Makers mag worden verwacht met respect en vakmanschap gemaakt.

Niet alleen de kostuums zijn duurzaam, recyclebaar en volgens de normen van Fair Trade geproduceerd met CO2 reductie en compensatie, maar ook de presentatiekasten voor de winkels, (SCA Display Luxemburg) hangtags en het begeleidend boekwerk waarin de keten beschreven staat (Océ) voldoen aan dezelfde normen als de kostuums en zijn 100 % te hergebruiken.