Gemeente Veenendaal


Resultaten onderzoek vrijgekomen asbestdeeltjes bekend

Er is een hoge concentratie amosietvezels (bruine asbest) gemeten in de Albert Heijn vestiging van de Corridor. Deze asbestdeeltjes zijn vrijgekomen tijdens sloopwerkzaamheden afgelopen weekend. In de gangen van de Corridor geeft één van de luchtmetingen, vlak bij de Albert Heijn, een verhoogde concentratie aan. De onderzochte kleefmonsters in de gangen lijken niet besmet. Nader onderzoek door TNO moet dit nog bevestigen.

Â
Resultaten onderzoek

In de Albert Heijn zelf is een verhoogde concentratie gemeten. Het ligt boven de wettelijke grenswaarde van de ARBO-wet.

Eén van de luchtmetingen die zondagavond in de gangen van de Corridor zijn uitgevoerd, gaf een te hoge waarde aan. Deze lag boven de grens van een verwaarloosbaar risico volgens de hiervoor door VROM vastgestelde norm. Kleefmonsters in de gangen van de Corridor, dit zijn monsters van stof dat is weggehaald van oppervlakten, leken allemaal schoon.

Â
Te treffen maatregelen


1 Â


2

Â

Â

Â

Â

Â


3

Â

De gemeente heeft, na overleg met de Arbeidsinspectie besloten om, behalve de al gedane kleefmonsters, luchtmonsters te nemen in naastgelegen winkels van de Albert Heijn.

Â

Daarnaast draagt de gemeente de eigenaar van de Corridor op om de Albert Heijn hermetisch af te sluiten onder asbestcondities. Dit houdt in dat deskundige asbest-verwijderaars in daarvoor bestemde pakken met maskers deze werkzaamheden gaan uitvoeren. De Arbeidsinspectie controleert vervolgens of de Albert Heijn volledig is afgesloten van de gangen van de Corridor en de aangrenzende panden.

Â

Daarna kan gestart worden met het verversen van de vervuilde lucht in de gangen van de Corridor. Dit gebeurt door middel van onderdrukmachines voorzien van zogenoemde HEPA-filters. Vervolgens worden opnieuw metingen verricht om er zeker van te zijn dat de lucht schoon is.

Corridor blijft gesloten

De werkzaamheden die hierboven zijn beschreven nemen enkele dagen tot een week in beslag. De gemeente wil de risicoâs voor de volksgezondheid en veiligheid zoveel mogelijk uitsluiten. Tot nader bericht blijven de Corridor en de hierin gevestigde winkels daarom gesloten.Â
Â
Communicatie
De gemeente heeft over het bovenstaande op 6 juli âs avonds de betrokken winkeliers en bewoners geïnformeerd. Actuele nieuwsberichten over dit onderwerp zijn te vinden op www.veenendaal.nl. Desgewenst kunt u ook tijdens kantooruren bellen met ons informatienummer: 0318-538538.