FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers pluimveesector bieden petitie aan

Vanochtend zal een delegatie van werknemers uit de pluimveesector een petitie aanbieden aan Jan Odink, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). De werknemers willen een nieuwe cao met o.a.een goede loonsverhoging en afspraken over de inzet van flexwerkers.

Het eindbod dat de werkgevers begin mei deden, werd unaniem door de werknemers afgewezen. Jos Hendriks, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het eindbod staat in schril contrast met de juichende berichten over stijgende afzet en goede prijzen in de pluimveeverwerkende industrie. Het gaat goed gaat in de sector en natuurlijk willen de werknemers meeprofiteren van de goede resultaten. Maar onder het mom van `de economische crisis' weigeren de werkgevers een fatsoenlijke cao af te spreken."

Sinds donderdag 2 juli staken werknemers uit de pluimveesector op verschillende locaties in het land. In de pluimveeverwerkende industrie in Nederland werken circa 5.000 vaste werknemers en zo'n
2.000 uitzendkrachten.

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten ten minste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.