Gemeente Wunseradiel


Nieuws

Nieuw onderzoek Rekenkamer Wûnseradiel

MFC Piers Stee te Kimswerd
De Rekenkamer Wûnseradiel heeft een nieuw rapport gepresenteerd aan de gemeenteraad: Hard maken voor een kloppend hart. Beleid multifunctionele accommodaties, een handreiking voor de toekomst. In dit rapport kijkt de Rekenkamer vooruit. De centrale vraag is hoe kunnen we kaders stellen voor subsidiëring van toekomstige multifunctionele centra.

De afgelopen jaren zijn vanuit de dorpen Zurich, Kimswerd en Makkum initiatieven ontstaan om een multifunctioneel centrum te bouwen of om een bestaand dorpshuis te verbouwen tot multifunctioneel centrum. De gemeenteraad heeft voor deze initiatieven steeds extra subsidie beschikbaar gesteld. Echter daarbij kwamen bij de gemeenteraad wel vragen op. In welke dorpen zijn (nieuwe) multifunctionele centra nog meer nodig? En op basis van welke criteria zou de gemeente deze extra moeten stimuleren en subsidiëren?

De rekenkamercommissie van Wûnseradiel heeft daarom besloten onderzoek te doen naar het beleid van multifunctionele centra. Het gaat de rekenkamercommissie daarbij niet primair om de bestaande doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid en de uitvoering te onderzoeken (zoals bij veel rekenkameronderzoeken het geval is), maar vooral om vooruit te kijken en in het onderzoek te zoeken naar geschikte instrumenten waarmee kaders kunnen worden gesteld voor een doelmatige en doeltreffende subsidiëring van multifunctionele centra in de toekomst. De rekenkamercommissie acht dit van belang vanwege de plannen om de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel samen te voegen tot één grote fusiegemeente in Zuidwest Friesland. Er ontstaat dan een gemeente met meer dan 60 kleine kernen en een grotere stad (Sneek) en een kleinere stad (Bolsward). Bij de voorbereiding van die fusie is het begrip robuust kleine kernenbeleid genoemd als één van de speerpunten.

Met de keuze van dit vooruitkijkonderzoek hoopt de rekenkamercommissie een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomstige kaderstelling hoe gestuurd kan worden op de doelmatigheid en doeltreffendheid van de subsidiëring van multifunctionele centra in de dorpen. relevante downloads


* Rapport Rekenkamer Wûnseradiel juni 2009.pdf (921.56 KB) Zie het origineel