Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Belang van het kind staat voorop
YMCA wil geen 3-jarigen op zomerkamp

Zomerkampen voor kinderen van 3 jaar zijn pedagogisch niet verantwoord. Dat vindt YMCA Vakanties uit Den Dolder. Deze non-profit organisatie, bekend van het liedje van de Village People, biedt in Nederland al bijna 100 jaar kinderkampen en jongerenreizen aan. "Veel ouders vinden het al moeilijk om hun kind van 6, 8 of 10 te laten gaan", zegt adjunct-directeur Alex Huften, "laat staan nog jongere kinderen." Zelfs voor veel kinderen van 6 en 7 is meer dan twee nachten van huis al teveel. Om die reden willen wij volgend jaar korte, driedaagse kampen voor deze leeftijd gaan aanbieden. Huften reageert daarmee op de plannen van een andere vakantieaanbieder, die dit jaar kinderen vanaf 3 jaar meeneemt op kamp.

Huften legt uit: 'Wij weten dat zomerkampen goed voor kinderen zijn, maar we willen voorkomen dat werkende ouders hun peuter of kleuter op kamp sturen, omdat hen dat goed uitkomt. Het belang van het kind staat bij ons voorop. Bij kinderen van drie jaar is het moeilijk inschatten of ze er al echt aan toe zijn." De YMCA heeft elke zomer zo'n drieduizend kinderen op kamp. "Als ouders ons vragen of hun kind twee of drie keer achter elkaar op kamp mag, raden we dat ook af, tenzij er minstens 1 week tussen zit. Een kamp moet leuk zijn voor het kind, dat is ons uitgangspunt. Dat de ouders daardoor een weekje de handen vrij hebben, is natuurlijk mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste."

Zoveel mogelijk kinderen op kamp
"Wat ons betreft gaan alle Nederlandse kinderen minimaal 1 keer in hun leven op kamp. Het is net zoiets als lid zijn van een sport- of muziekclub. Je maakt er nieuwe vrienden, leert nieuwe dingen en het is goed voor je zelfvertrouwen. En je wordt er ook nog eens zelfstandiger van, want een hele week met leeftijdgenoten en leiding is wel want anders dan een hele week met je vader en moeder. In het buitenland zijn 'summercamps' de gewoonste zaak van de wereld. Om ook Nederlanders er vertrouwd mee te maken, bieden we volgend jaar driedaagse kampen aan. Twee nachtjes van huis is voor veel kinderen en ouders beter te overzien dan gelijk een hele week." Voor meer informatie over de vakanties van de YMCA kunt u bellen met 035-6668700 of kijken op www.ymca.nl/vakanties.
---