Synergy Pharmaceuticals verkrijgt $ 7,09 miljoen in kapitaal via de verkoop van gewone aandelen

NEW YORK--(BUSINESS WIRE)-- 20090707 --

Synergy Pharmaceuticals, Inc. (OTC BB:SGYP), de ontwikkelaar van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van maag- en darmaandoeningen en -ziekten, heeft vandaag de voltooiing bekendgemaakt van de laatste tranche in een onderhandse plaatsing waarbij een totaal brutobedrag van $ 7.092.500 miljoen is verkregen via de verkoop van 10.132.143 gewone aandelen tegen $ 0,70 per aandeel.

De opbrengst van dit kapitaal zal worden gebruikt voor de financiering van het fase IIa klinisch onderzoek van SP-304 van Synergy voor chronische obstipatie. Het bedrijf is van plan om dit onderzoek einde 2009 of begin 2010 te starten.

“Met dit kapitaal kan Synergy een kritieke mijlpaal bereiken in het klinisch ontwikkelingsproces, te weten de afronding van het fase IIa 'proof-of-concept' klinisch onderzoek bij patiënten met chronische obstipatie. Ook zal het duidelijke potentieel worden voorzien voor dit geneesmiddel voor de behandeling van patiënten met prikkelbaar darmsyndroom met hoofdzakelijk obstipatie”, aldus de heer Gabriele Cerrone, voorzitter van Synergy. “Deze geslaagde financiering in het huidige moeilijke klimaat toont volgens ons de sterke interesse in SP-304 en de groep van GC-C-receptoragonisten aan.”

De aandelen uitgegeven in de onderhandse plaatsing zijn niet geregistreerd krachtens de Securities Act (effectenwet) van 1933, met wijzigingen. Daarom kunnen deze effecten niet worden aangeboden of verkocht in de Verenigde Staten, behalve indien een registratieverklaring of een toepasselijke vrijstelling van de registratiebepalingen in de Securities Act van kracht is. Dit perscommuniqué vormt geen aanbod om de effecten te verkopen, en is geen promotie van een aanbod om de effecten te kopen.

Over SP-304

SP-304 is een nieuw lid in een nieuwe groep niet-systemische geneesmiddelen voor de behandeling van chronische obstipatie (CC), IBS-C (prikkelbaar darmsyndroom met obstipatie) en andere maag-darmaandoeningen. SP-304 is een synthetisch analoog van uroguanyline, een natriuretisch hormoon dat in het darmkanaal ionen reguleert en vloeistof vervoert. Bij orale toediening activeert SP-304 en bindt het aan guanylaatcyclase C (GC-C) uitgedrukt op de bekleding van epitheelcellen van maag-darmslijmvlies. Hierdoor wordt de CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator: het reguleren van het vervoer door het membraan bij taaislijmziekte) geactiveerd, leidend tot een verhoogde stroom van chloride en water in het lumen van de darm voor een gemakkelijkere stoelgang. In modellen met dieren bevordert orale toediening van SP-304 afscheiding in de ingewanden en verbeteren maag-darmontstekingen.

Over chronische constipatie

Chronische constipatie is een erg vaak voorkomende gastro-intestinale aandoening. Ongeveer 26 miljoen Amerikanen lijdt aan deze aandoening, en van deze populatie verkeert ongeveer 5 miljoen in een ernstige toestand die moet worden verzacht. De gangbaarheid van de aandoening is vergelijkbaar in andere ontwikkelde landen. Patiënten met chronische constipatie hebben vaak last van een moeilijke stoelgang, geforceerde darmbewegingen of onvoldoende darmbewegingen. Mensen met chronische constipatie kunnen ernstig ongemak hebben, en dat beïnvloedt hun vermogen om te werken en hun levenskwaliteit nadelig.

Prikkelbaar darmsyndroom

Tot een zesde van de volwassen lijdt aan prikkelbaar darmsyndroom (IBS), een aandoening die gekenmerkt is door een verstoorde stoelgang en buikpijn. Patiënten met prikkelbaar darmsyndroom kunnen drie soorten symptomen hebben: vooral diarree (IBS-D), vooral obstipatie (IBS-C) en gemengde of wisselende symptomen (IBS-M). Elke vorm komt ongeveer in gelijke mate voor. Bovendien wordt aangenomen dat de meeste patiënten die lijden aan de gemengde vorm van IBS (IBS-M), hoofdzakelijk obstipatie hebben. Geschat wordt dat 10 miljoen inwoners van de VS en circa 10 miljoen inwoners van de EU aan IBS-C lijden. IBS (alle vormen) is in de VS de reden voor 12% van de bezoeken van volwassenen aan huisartsen.

Synergy Pharmaceuticals, Inc.

Synergy is een biofarmaceutisch bedrijf dat zich hoofdzakelijk richt op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van maag- en darmaandoeningen en -ziekten. De klinische ontwikkeling voor maag-darmziekten van SP-304, het geoctrooieerde geneesmiddel van Synergy, is begonnen in juni 2008. Fase I van het klinisch onderzoek met SP-304 bij vrijwilligers is onlangs voltooid. Het bedrijf is van plan om een fase 2a klinisch onderzoek met SP-304 te starten bij patiënten met chronische obstipatie einde 2009 of begin 2010. SP-304 is een synthetisch analoog van uroguanyline, het humaan hormoon dat in het darmkanaal wordt geproduceerd en werkzaam is door het activeren van de guanylaatcyclase C (GC-C) receptor op epitheelcellen van het maag-darmkanaal. Zie voor meer informatie http://www.synergybio.net.

Toekomstgerichte verklaringen

Bepaalde verklaringen in dit perscommuniqué zijn op de toekomst gericht. Dergelijke verklaringen worden aangeduid met termen zoals 'verwachten', 'zouden', 'anticiperen' en vergelijkbare termen die wijzen op onzekerheid rond feiten en cijfers. Hoewel Synergy van mening is dat de verwachtingen uitgedrukt in deze toekomstgerichte verklaringen redelijk zijn, kan het bedrijf geen garantie geven dat ze correct zullen blijken te zijn. Zoals vermeld in het jaarverslag van Synergy Pharmaceuticals op Form 10-K over het jaar afgesloten per 31 december 2008 en andere periodieke verslagen ingediend bij de SEC, de toezichthouder in de VS, kunnen werkelijke resultaten aanzienlijk verschillen van die voorzien in de toekomstgerichte verklaringen, onder meer wegens de volgende factoren: onzekerheden gerelateerd aan productontwikkeling, het risico dat producten die veelbelovend leken in de eerste klinische onderzoeken, geen doeltreffendheid aantonen in klinische onderzoeken op grotere schaal, het risico dat Synergy geen goedkeuring zal verkrijgen voor verkoop van haar producten, de risico's gerelateerd aan de afhankelijkheid van sleutelpersoneel en de noodzaak voor bijkomende financiering.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Synergy Pharmaceuticals, Inc.
Gary S. Jacob, Ph.D. +1-212-297-0020
President en CEO

gjacob@synergybio.net