Ingezonden persbericht



Deze bedrijven kweken hun eigen topmannen

Onderzoek op vernieuwde site: eigen kweek eerst

De loopbaan van starter naar de raad van bestuur is mogelijk bij veel Nederlandse bedrijven. Dit blijkt uit eigen onderzoek van Intermediair, dat vandaag wordt gepresenteerd op de vernieuwde site intermediair.nl. Van 32 door Intermediair ondervraagde bedrijven hebben vierentwintig een of meer topmannen of -vrouwen uit eigen kweek. Bij twaalf van hen is de voorzitter van de rvb afkomstig uit het eigen bedrijf.

De raad van bestuur van Siemens Nederland (2 leden) en de Koninklijke BAM groep (5) bestaat geheel uit managers die al vanaf hun studietijd bij het bedrijf werken. Ook bij Logica (8 van de 11), de VDL Groep (5 van de 11) en Ahold (4 van de 10) is een flink aantal leden van de rvb onderaan de ladder begonnen. Bij acht van de onderzochte bedrijven, waaronder Van Lanschot, Connexxion en Arcadis, is geen van de toppers eigen kweek.

In de laag onder de raad van bestuur, die van directie en management, is het aantal eigen mensen groter. Hier scoren onder meer Randstad, Siemens Nederland, KLM, SNS Reaal, CZ en Van Lanschot goed. Intermediair stuurde de enquete naar een groot aantal Nederlandse bedrijven, van wie er 32 reageerden.

"De trend om de topman van ver te halen is voorbij", zegt Monika de Waal, docent aan de TIAS NIMBAS Business school en gespecialiseerd in loopbaanontwikkeling, in reactie op de resultaten. "Binnen raden van bestuur wordt tegenwoordig steeds meer gekeken naar wat het bedrijf nodig heeft. Het is niet meer: wat je van ver haalt is lekker."

Vernieuwd: intermediair.nl
Uit analyse van het surfgedrag van bezoekers op intermediair.nl blijkt dat hoogopgeleiden online steeds vaker zoeken naar waardevolle carriere-informatie. Inmiddels maakt bijna de helft van de maandelijkse half miljoen bezoekers gebruik van de artikelen, testen en tools op intermediair.nl.

De vernieuwde website biedt daarom een nog breder aanbod aan artikelen, advies, testen en tools dan voorheen. Met de herkenbare vormgeving uit het weekblad, een verbeterde navigatie en een uitgebreid testcentrum geeft intermediair.nl hoogopgeleiden antwoord op al hun loopbaanvragen. Zo hebben vertrouwde Intermediair-experts zoals Els Ackerman (loopbaanadvies) en Diana Simons (juridisch advies) gezelschap gekregen van een zestal coaches op het gebied van solliciteren, assessment doen, leidinggeven, personal branding en work-life balance. Het actuele nummer van het Intermediair weekblad is voortaan ook via de site te lezen in de vorm van een e-paper.

Zie verder voor het onderzoek eigen kweek: intermediair.nl/eigenkweek