GroenLinks Rotterdam


Spoeddebat over vergassen stadsduiven

Rotterdam, 7 juli 2009

Op verzoek van GroenLinks zal de Rotterdamse gemeenteraad donderdag een spoeddebat houden over de plannen van het college voor het vergassen van stadsduiven. In antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks-raadslid Arno Bonte laat het college weten niets te zien in diervriendelijke methoden om de duivenoverlast tegen te gaan. De Roteb is inmiddels bezig met het voorbereiden van een actie om 400 stadsduiven te vangen en in containers met CO2 te vergassen.

Het vangen en vergassen van stadsduiven is volgens Bonte wreed en dieronwaardig. Hij vindt de methode bovendien ineffectief. 'Jonge vruchtbare duiven zullen snel de plaats innemen van de weggevangen zwakkere duiven. Je krijgt dan een babyboom, waardoor je een jaar later waarschijnlijk met nog meer duiven zit.' De gemeente Antwerpen heeft om die reden onlangs besloten om met die methode te stoppen.

Bonte wil dat de gemeente zes grote duiventillen in de stad plaatst. Duiven krijgen daar gezond eten en kunnen er nestelen, zodat ze op andere plekken in de stad geen overlast veroorzaken. In de duiventil kan de populatie in toom worden gehouden door anticonceptiemiddel door het voer te mengen of door de duiveneieren door gipsen eieren te vervangen. Een eerder experiment met een duiventil in Rotterdam zorgde voor een forse vermindering van de overlast.