Gemeente Utrecht

Belangrijk onderzoek overdracht huiselijk geweld tussen generaties

Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn een onderzoek gestart naar de overdracht van huiselijk geweld van de ene generatie op de volgende. De resultaten van het onderzoek moeten het mogelijk maken om gezinnen beter te ondersteunen om zo de cirkel van geweld te doorbreken. Kinderen die slachtoffer of getuige zijn van huiselijk geweld kunnen hier sterk onder lijden. Het komt vaak voor dat deze kinderen in hun volwassen leven zelf pleger of slachtoffer worden. Om deze zogenaamde intergenerationele overdracht te stoppen is het belangrijk om ouders en kinderen na voorvallen met huiselijk geweld goed te ondersteunen.

Het kwalitatieve onderzoek richt zich op de ondersteuning van kinderen en hun opvoeders in autochtone en allochtone gezinnen waar huiselijk geweld heeft plaatsgevonden. Onderzocht zal worden welke ondersteuningsbehoeften leven bij kinderen en opvoeders die te maken krijgen met huiselijk geweld. Daarvoor wordt onder andere in kaart gebracht welke interventies/programma's gericht zijn op ondersteuning van kinderen en opvoeders. Wetenschappelijke inzichten worden getoetst aan praktijkervaringen. Het onderzoek moet conclusies en aanbevelingen formuleren voor de ondersteuning van kinderen en opvoeders om de intergenerationele overdracht te voorkomen. De aanbevelingen dienen als bouwstenen voor de door de minister van Justitie voorgenomen ontwikkeling van een modelaanpak huiselijk geweld.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Justitie, de G4 en de Stichting Kinderpostzegels Nederland. De projectleiding van het onderzoek ligt bij het Verwey-Jonker Instituut en de GGD Rotterdam-Rijnmond. De resultaten van het onderzoek worden in 2010 verwacht.