Amsterdam bundelt krachten tegen stilvallen bouw

De gemeente Amsterdam, projectontwikkelaars, corporaties en beleggers hebben op 6 juli een convenant ondertekend. Dit convenant bestaat uit een lijst van voorrangsprojecten 2009/2010 waarvoor de gemeente en de ontwikkelende partijen in de stad zich gezamenlijk willen inspannen. Amsterdam kiest voor projecten die strategisch belangrijk zijn voor de (ontwikkeling van de) stad. Door het maken van keuzes en door de investeringskracht te bundelen kan de bouwproductie op gang blijven. Zo kan de maatschappelijke en financiële schade als gevolg van de economische crisis worden ingeperkt.

De economische crisis heeft geleid tot een forse terugval in de vraag naar woningen en commercieel vastgoed als kantoren, bedrijfsgebouwen, hotels en winkels. Wethouder Van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening en Grondzaken): "Als we niets doen dreigt de bouw volledig stil te vallen. Door het aanbrengen van een focus kan een hoger aantal woningen en ander vastgoed worden gerealiseerd. Door keuzes te maken en de krachten te bundelen houden we de boel op gang."

Maatschappelijke waarde Bij de keuze hebben vier factoren het zwaarst gewogen. Allereerst de maatschappelijke waarde van projecten, zoals projecten in het kader van stedelijke vernieuwing en wijkaanpak. Ook wordt verwacht dat deze projecten aansluiten bij de nog bestaande vraag (woningmarktwaarde). De projecten zijn allemaal van groot belang voor de waardeontwikkeling van het gebied of de gebieden eromheen (ruimtelijk-economische waarde). Tot slot zijn projecten aangemerkt waarbij stagnatie zou leiden tot kapitaalvernietiging of het mislopen van cofinanciering (financiële waarde).

Marktpartijen
De gemeente wil duurzaam samenwerken met de markt. Per plangebied zijn daarom gesprekken gevoerd met de betrokken marktpartijen. Hierdoor heeft de gemeente veel informatie gekregen over de afzetbaarheid van de projecten in de neergaande markt en over de schade die ontstaat bij stagnatie. Bovendien is er nu een beeld van de concrete investeringsbereidheid van de betrokken marktpartijen.

Maatregelen
Voor de projecten die op de lijst staan zal de gemeente een maximale inspanning leveren om deze projecten daadwerkelijk te doen starten. De gemeente zal hiertoe de instrumenten uit het actieplan `Woningbouw in tijden van crisis' inzetten. Er is 16 miljoen uit het Vereveningsfonds gereserveerd voor het omzetten van koop naar huur. Er komt een uitgestelde betalingsregeling van erfpachtkoopsommen voor woningcorporaties. Er is 7,5 miljoen uit het Amsterdamse Stimuleringsfonds voor de Volkshuisvesting om de herstructureringsprojecten in Nieuw West en Noord vlot te trekken. Bovendien worden de .




7 juli 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 167 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

vastgoedpremies vervroegd uitbetaald aan de woningcorporaties. Daarmee is een bedrag van minimaal 12 miljoen gemoeid.

Herstel
De gemeente gaat door met het juridisch en bestuurlijk bouwrijp maken van plannen om genoeg locaties beschikbaar te hebben als de markt weer aantrekt. Een langzaam draaiende motor is immers gemakkelijker op gang te krijgen dan een stilgevallen motor. Bestemmingsplanprocedures worden doorgezet. Bij grote investeringsbeslissingen (civiele werken, bodemsanering e.d.) zal worden gekeken naar de te verwachten opbrengsten. Amsterdam gaat gestaag maar selectief door met gebiedsontwikkeling. De zichtbare resultaten zullen naar verwachting bijdragen aan het benodigde herstel van het vertrouwen.

Pb-167