Ingezonden persbericht




PERSBERICHT Rotterdam , 7 juli 2009

CITO-examens warmtepompen van start

Door de toenemende vraag naar duurzaam verwarmen en koelen groeit ook de vraag naar warmtepompen. Om de kennisbehoefte op het gebied van het ontwerpen en installeren van warmtepompsystemen adequaat in te vullen, ontwikkelt ISSO de leergang Warmtepompen.

De leergang Warmtepompen is een initiatief van OTIB en is dor ISSO, in samenwerking met DWA Installatie- en Energieadvies, Uneto-VNI, Kenteq en de Stichting Warmtepompen, uitgewerkt.

De leergang bestaat uit zes cursussen die samen in de kennisbehoefte van zowel een eerste kennismaking als verdere specialisatie voorzien. De cursussen zijn gebaseerd op zes instructieboeken die in het najaar door ISSO worden uitgegeven. In aansluiting op de cursussen heeft ISSO in samenwerking met CITO examens warmtepompen ontwikkeld. Zodoende kan iedere specialistische cursus met een examen worden afgesloten.

Examens

De volgende examens zijn ontwikkeld:


* Ontwerpen van individuele en kleine warmtepompsystemen voor woningen (aansluitend op ISSO-publicatie 72);


* Integraal ontwerpen van collectieve installaties met warmtepompen in woningbouw (aansluitend op ISSO-publicatie 80);


* Integraal ontwerpen van warmtepompinstallaties voor utiliteitsgebouwen (aansluitend op ISSO-publicatie 81);


* Ontwerpen en installeren van lucht/lucht warmtepompsystemen voor utiliteitsgebouwen.

Elk examen bestaat uit een schriftelijke toets met meerkeuzevragen. De kandidaat heeft 120 minuten de tijd om het examen te maken. Bij een positief resultaat ontvangt de kandidaat een certificaat.

Start examens

De eerste gelegenheid om examen te doen is 9 september a.s. van 09.30 - 11.30 uuur te Utrecht. Men kan zich hiervoor aanmelden via de aanmeldingsformulieren op de website van CITO (www.cito.nl), via de link 'Examens bedrijven, overheden, particulieren'. Voor elk examen bedraagt het examengeld ¤ 275,-.

SEI-erkenning

Wanneer een kandidaat een van de specialistische examens met een voldoende heeft afgerond kan de kandidaat SEI-erkenning krijgen. Via deze erkenningsregeling toont het installatiebedrijf dat het beschikt over voldoende vakbekwaamheid.

Meer informatie

Voor meer informatie over de examens kan de website www.cito.nl worden geraadpleegd.

Op www.isso.nl is er meer informatie over de cursussen en de instructieboeken.